Krönika Publicerad 10:00, 10 maj 2022

• Jalmar Carlson om vikten av platser där människor möts

För människor som kommer från andra delar av landet och världen framstår Nacka och Värmdö som platser utan ordentliga mötesplatser där man vet att ”alla” kommer att vara. Så har det nästan alltid varit, Värmdö har tre-fyra centrumanläggningar, Nacka kanske sju; kommunerna är utbredda.

Andra orter kan ha ett idrottslag eller en teater som regelbundet samlar folk, men när Nackas bästa elitlag ska dra ihop publik flyttas matchen till Stockholm.
Valborg, och i viss mån midsommar, är tillfällen där folk i vår trakt verkligen träffar gamla kompisar, grannar och kollegor. Årets valborgsfirande lär ha varit större och trevligare än på många år.

Därför var det befriande att besöka Nacka ­företagsträff i veckan. Många som jag känner, eller har träffat förr, var på plats. Efter att ha stängt in sig under pandemin och haft en massa märkliga möten över nätet finns behovet och intresset av att mötas på riktigt igen. Det finns en vilja och ett behov av att träffas, skämta och prata allvar.
Nackas politiker och många högre tjänstemän var på plats, liksom kända opinionsgrupper. Att kalla det ett lokalt Almedalen är att ta i. Men jag gör det ändå, i brist på bättre jämförelser.

När det var dags för prisutdelning för diverse ”Årets” på företagarträffen så går det, i efterhand och möjligen lite krystat, att se ett mönster.

Årets Nacka-profil blev Johan Rådmark, verksamhetsledare på Boo Folkets hus — huset som, innan det brann ner, var den kanske bästa och viktigaste mötesplatsen i Nacka där unga och gamla träffas, dag och kväll, året runt. 
Årets krog blev Fanny udde, där juryn betonade hur viktig platsen blivit som mötesplats i västra ­Sickla. 
Vår gård utsågs till Årets konferensanläggning och även i denna motivering handlar det om hur bra KF:s anläggning i Saltsjöbaden blivit till en trevlig och viktig mötesplats för området.
Huruvida Trogen havet och Youth & Care, som vann pris som Årets nyföretagare respektive Årets miljönär, ska betraktas som öppna mötesplatser är oklart. 

Men vinnaren av ­priset Årets företag, Ica Maxi Nacka, är faktiskt ­platsen där många av oss Nacka­bor på Sicklaön träffar flest personer, vecka efter vecka.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x