Krönika Publicerad 12:19, 13 april 2022

• NVP:s Jalmar Carlson ger sig in i namndebatten

Minns ni när språkprofessorn Sture Allén fick i uppdrag att hitta på nytt namn till nyrenoverade Gamla Ullevi i Göteborg? 32 timmar och 45 000 kronor senare kom han fram till det självklara — Gamla Ullevi!

Jag kan, gott folk och politiker i Nacka, erbjuda gratis konsultation för namnfrågan om de två broarna över Skurusundet, som nu aktualiserats: Den nya får heta Nya Skurubron, och den gamla få heta Gamla Skurubron, eller bara Skurubron.

I Nackas namnberednings kritik till Trafikverkets förslag om att låta den gamla bron heta Björknäsbron och den nya Skurubron står det också att folket borde få säga sin mening i en omröstning i Nacka Värmdö Posten (!). 

Så jag ger er härmed, i en fiktiv omröstning, tre alternativa namnförslag till den ursprungliga bron: 1. Gammelbron, 2. Skurusundsbron, 3. Björknäsbron. Samt tre förslag till bron som håller på att byggas: 1. Stålbron, 2. Värmdöbron, 3. Motorvägsbron.

Förslag 2 till broarna är egentligen rätt bra, för det är över Skurusundet vi far, och det är till och från Värmdö vi reser (Boo ligger på ön Värmdö och det är invånarna i Värmdö som är mest beroende av broarna). Vi hoppar över förslag på sponsringsnamn, men kom ihåg var ni låste det först — för det är ingen omöjlighet då just finansieringen är den stora politiska stötestenen.

Nyligen presenterade Nackas kultur- och fritidsenhet en rapport om möjligheten att sälja ut namn på (främst) kommunala anläggningar. Beslutet blev att nya principer för sponsring ska tas fram.

Även om just nya arenor som inte fått etablerade namn bör prioriteras, borde man börja med ”Fotbollstältet”, vars tältduk måste vara en av Sveriges bästa reklamplatser, bättre än Globen (förlåt Avicii Arena) vid inflygning till Stockholm.

När det blir en ny handbollshall kanske Skuru IK:s sponsorer vill vara med och betala, och namnge? Och de nya ishallarna går det säkert att sälja ut, även om det misslyckades för 50 år sedan då man lät Nacka ishall bli ljusblå som Atlas Copcos logga, men det ändå inte blev någon Atlas Copco-hall.

Samtidigt planeras det att byggas nya arenor i Värmdö. För dyrt, tycker kommunledningen. Men varför inte låta lokala, eller nationella, företag få bjuda över varandra om att få ge namn på bandyhallen? ”Frentab-hallen”, ”Ica Maxi-hallen” eller ”BabyBjörn-hallen”? Och sedan fortsätta med ishallarna och idrottshallarna (den försenade hallen vid Engelska skolan ska inte tro att den ska få heta Charlottendalshallen för alltid).

Det byggs, som bekant, en hel del i vår trakt. Det blir nya gator, nya torg. 

Älta får nya gator med busknamn, för att passa ihop med Oxel- och Almvägen. Bra så. I centrala Nacka kommer det till nya gator lite då och då och namnberedningen får tänka till. För inte så länge sedan ändrades Nya torget, som ännu inte byggts, till (Carl-Bertil) Agnestigs torg, bland annat. 

Men att byta namn på den obetydliga gatsnutten Vikdalsgränd till ”Ukrainska hjältars gata” som en politisk symbolhandling mot den belarusiska ambassaden, är att krångla till det väl mycket. 

Till sist: Nej, det går (ännu) inte att rösta om broarna.

Jalmar Carlson


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x