Krönika Publicerad 14:08, 20 april 2022

• "Att förlita sig på välvilliga föräldrar tror jag inte någon planerade", skriver NVP:s Anna-Karin Blom

Under min uppväxt gick sista bussen hem från stan klockan 22.00 på vardagar. Var det inte rusningstrafik hade man tur om det gick två bussar i timmen och på helgerna var det ingen idé att försöka ta sig hemifrån tidigare än 07.00.

Trots det minns jag inte att jag led av den glesa tidtabellen. Men det beror nog mest på mina föräldrar. Det kollektivtrafiken saknade i turtäthet hämtade min mamma och pappa upp i obetald taxiverksamhet.

Att förlita sig på välvilliga föräldrar tror jag inte någon Tollarebo planerade när de flyttade till det nybyggda området. Där fick man vänta i flera år innan bussarna började rulla. Trots att kollektivtrafik var utlovad redan innan inflytt. 
Man kan kanske inte räkna med att alla bekvämligheter är på plats när man flyttar till ett helt nytt bostadsområde. Men bussen uteblir på grund av att den nybyggda vägen är för smal är svårare att acceptera.

Det var först hösten 2021, efter att man i omgångar breddat vägen, som bussarna kunde börja rulla. Varför vägen blev för smal från första början har varken Nacka kommun eller bostadsbolaget Bonava, som byggt merparten av bostäderna i Tollare, kunnat svara på.

Nu äntligen, efter flera år av diskussioner har en regiondriven båtlinje kommit till området. (Privatägda Nackalinjen började trafikera Lännersta–Nybroviken i höstas, men har stått stilla sedan man pausade på grund av covidrestriktionerna i december. Nu väntar man på bättre brygglösningar innan trafiken kan komma igång igen.) Men den gläder nog ingen pendlare, för tidtabellen utlovar bara fyra turer i veckan, två i vardera riktning. 

Till sommaren utökas tabellen till åtta turer i vardera riktning. Detta för att underlätta för de som vill ta sig ut i skärgården, säger SL (läs mer här). SL säger rakt ut att linjen inte är ämnad för de som vill pendla till Stockholm. 

Jag känner med Tollareborna, och hoppas att de har gott tålamod, alternativt en cykel. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x