Krönika Publicerad 10:02, 06 april 2022

• NVP:s Hanna Bäckman är imponerad av Nacka- och Värmdöbornas engagemang

Jag blir så imponerad. Så många av Nacka- och Värmdöborna har engagerat sig för flyktingarna från Ukraina. 

Det är idrottsklubbar som tagit emot ukrainska unga utövare, det är skolklasser som samlat in stora summor, det är privatpersoner som upplåter sina hem till flyktingar, det är de redan aktiva frivilligorganisationerna som varit på tårna sedan start och ordnat ett värdigt mottagande.

Och så finns det ju de som gör insatser som är utöver det vanliga. Torsbyborna Oscar och Elin Lundgren hör definitivt till den kategorin (se artikel på sidan 6).

När det visade sig svårt att hyra en buss för att åka till Polen och delta i evakuering av flyktingar, bestämde de och några kompisar sig för att istället köpa en buss. 

Sedan fyllde de den, med Värmdöbornas hjälp, med massor av torrvaror och medicinsk utrustning, och åkte ner. Då hade de redan kontaktat en svensk hjälporganisation på plats, med vars hjälp de kunde skänka förnödenheterna till ett fältsjukhus i Ukraina. Och slutligen fick 58 krigsflyktingar kliva ombord på bussen, för att färdas till tryggheten i Sverige, där hjälpgruppen via Migrationsverket redan ordnat ankomstboende för dem.

Snacka om väl genomförs insats, helt på frivillig basis — som gruppen nu planerar att göra om.

Tipsen om hjälpinitiativen från Nackas och Värmdös invånare strömmar just nu in till oss på NVP. Det har blivit så många att vi inte hinner skriva om alla. 

Men vi fortsätter att lyfta fram goda exempel, som kan inspirera fler att göra gott, på det sätt och i den omfattning de själva kan och vill. 

Det är en fin uppgift för en tidning. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x