Krönika Publicerad 10:00, 27 april 2022

• NVP:s Jalmar Carlson om hur statsministerns dörrknackning fick honom att minnas gamla, onda, tider som lottförsäljare

Det som skrivs nu kan bli ”ord man får äta upp”. Men.

Varje gång en ung människa — dock inte från säkerhetsbolag — ringer på dörren och vill sälja något så köper jag. Inte mycket, men alltid något och oftast för att stötta den unga försäljaren psykiskt snarare än ekonomiskt.

Jag brukar fråga efter syftet med försäljningen, vad överskottet ska gå till.

Men egentligen bryr jag mig inte. För jag minns hur jobbigt jag tyckte det var att stå där själv. Som scout för att sälja adventskalendrar eller majblommor, som hockeyspelare med skinklotter, som fotbollsspelare med bingolotter eller som vanlig skolelev med ljus eller lotter eller vad sjutton nu det var.

(Jag fick nästan lite panik när jag skrev meningen ovan, så ni förstår ångesten.)

Så i tisdags när jag såg horder med röda jackor knacka dörr i Krokhöjden för att få ut sitt socialdemokratiska valbudskap fick jag den där olustkänslan igen. Jag hade verkligen inte, oavsett vad jag tycker om budskapet, känt mig bekväm med att plinga på och störa okända människor. De kunde ju tro att jag skulle försöka sälja något, likt säkerhetsanordningar.

Jag förmodar att vi är många som har den där känslan, jag har upptäckt samma inställning och karaktärsdrag hos yngre i min närhet. Och då är jag ändå något slags journalist, som då och då måste ställa obekväma frågor som skapar dålig stämning.

Att följa statsminister Magdalena Anderssons dörrknackartur med fotografer och kampanjorganisation i ryggen, hade nog inte samma skäms-faktor.

Däremot var det nog inte alla som tyckte det var så roligt att statsministern drog med sig en stor extraskara i form av lokaltidningar och andra som klättrade omkring i buskarna för att få höra vad statsministern sa, och om det gick att ta intressanta bilder.

Valrörelsen är här och det lär ringa en del på dörrarna i Nacka och Värmdö under våren och tidiga hösten. Öppna, var trevliga. Köp om det är barn, lyssna och ta emot om det är partier.

Och, det måste tilläggas: Jag fick möjligheten att gå på en fest för en studentklass i veckan – och den var till största delen finansierad av försäljning av toalettpapper. Man tackar.

Måste dock erkänna en sak till. Vår ringklocka på dörren har inte fungerat på väldigt länge. Så en och annan lottförsäljare har nog inte fått chansen att sälja på sistone.

Kom tillbaka.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x