Insändare Publicerad 13:07, 14 mars 2022

• "I Boo ska alla vara välkomna", skriver Boo Folkets hus och Boo församling

Med sorg i våra hjärtan ser vi hur krigets fasor åter drabbar miljontals medmänniskor i Ukraina. Krig som dödar, lemlästar och tvingar de som kan att fly. 
Att tvingas lämna allt man har, att överge hus och hem, skola, arbete, släktingar, vänner och trygghet, hör nog till det svåraste en människa kan utsättas för. Och återigen drabbas barnen ofattbart hårt av denna urskillningslösa ondska. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har över två miljoner människor redan flytt från Ukraina. Hälften av dem är barn. Minst lika många till väntas fly under den närmaste tiden. 

”Vi står mitt i den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget”, sa migrationsminister Anders Ygeman, S, på en pressträff onsdagen den 9 mars. 
Det är hög tid för oss alla i Boo att åter mobilisera vår medmänsklighet och solidaritet.

I maj 2016 skrev vi i NVP om den flykting-katastrof som då var aktuell. Vi skrev om Nackabornas fantastiska engagemang för att ge stöd och hjälp till de flyktingar som kommit till vår kommun. Vi såg det på flyktingboendet på Nobelberget, på evakueringsboendet på Graninge stiftsgård och hos grannarna till det kommunala boendet för ensamkommande flyktingbarn i Villa Lidforss i Storängen. 
Hundratals och åter hundratals Nackabor bidrog med sin tid, sitt arbete och med kläder, skor, blöjor och andra förnödenheter. Och det fanns många sådana goda exempel. I Boo har vi en historia där vi välkomnat och tagit hand om flyktingar, såväl under Andra världskriget, Bosnienkriget som under flyktingvågen 2015.

Ukrainas krigsflyktingar står nu i fokus, men vi får heller inte glömma alla övriga katastrofer som drabbar sytrar och bröder på vårt jordklot. Kärleken och respekten för alla medmänniskors rätt till liv, trygghet och drägliga livsvillkor känner inga nationsgränser, inga avstånd, inga kulturella, politiska eller religiösa gränser.
I Boo församling och i Boo Folkets hus planerar vi nu för hur vi ska kunna bidra till ett värdigt mottagande av de flyktingar som kommer till oss.

Ett exempel är att årets Orminge karneval den 20–21 maj får temat ”Fred och frihet”. Karnevalståget ersätts av en parad för fred och frihet. Alla förskolor och skolor uppmanas att förbereda sitt deltagande i paraden med att ge temat utrymme i undervisningen.  

Ukrainas krigsflyktingar kommer att komma till oss med erfarenheter och berättelser som inte kan lämna någon oberörd. Minnen av våld, död och rädsla. Saknaden av föräldrar, en make, en farmor, ett syskon. Osäkerheten och rädslan inför vad fram-tiden ska bära med sig. 
Med nära 35 000 invånare i vår kommundel Boo, har vi mänskliga -resurser för att ta emot och välkomna dessa krigsflyktingar. Tillsammans kan vi hjälpas åt med att stödja var och en av dem, utöver alla de insatser som görs av kommunen, ideella föreningar och andra myndigheter. Ska vi inte kunna klara av det?
Kan vi förstå vad det innebär att tvingas fly sitt land? 
Ja, det måste vi! Om vi vill värna den demokrati, de mänskliga rättigheter och den frihet vi har i vårt land, måste vi också kunna visa att vår tro på alla människors lika värde är gränslös. Vi har ett ansvar för att välkomna människor som flyr för sina liv till vår hembygd. I Boo ska alla vara välkomna!

Laskavo prosymo, Ukrayintsi! (Välkommen, du medmänniska från Ukraina!)

Johan Rådmark 
Chef Boo Folkets hus
Henrik Roos
Kyrkoherde Boo församling


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x