Kultur & Nöje Publicerad 08:13, 27 mars 2022

• Martin Österdahl byter fokus i nya boken • Så kommer kriget speglas i Eurovision

Efter tre böcker med Ryssland och geopolitik i fokus kände Martin Österdahl att det var dags för något nytt — hans nya thriller ”Parmiddagen” utspelar sig i en villa hemma i Nacka.
Men i Eurovision, som han chefar över, är ryssfrågan mer aktuell än någonsin.
– Vi vill inte hålla på med politiska manifestationer på scen, men vi kan heller inte göra världens största underhållningsshow utan att beröra det som alla människor tänker på just nu i Europa, säger han.

Fåglarna kvittrar, solen skiner och den smältande isen på Järlasjön låter som en bastrumma.
– Vi får se hur länge vi bor kvar i Genève. En sån här dag vill man gärna stanna här i Nacka, säger Martin Österdahl, som tillfälligt befinner sig på hemmaplan i samband med sitt boksläpp.

Villan i Storängen är uthyrd sedan två år tillbaka, då Martin Österdahl och familjen tog sitt pick och pack och flyttade till Schweiz. Men det är i de här trakterna som hans nya fristående psykologiska thriller ”Parmiddagen” utspelar sig. Nackaborna kommer att känna igen sig, lovar han.
– Huset där den här ödesdigra middagen äger rum ligger precis på gränsen mellan Storängen och Lillängen och boken driver lite grann med skillnaden mellan områdena, säger Martin Österdahl och fortsätter:
– Stationsområdet är också väldigt mycket i händelsernas centrum och huvudkaraktären jobbar på hospicet Maria Regina.

Han beskriver boken som ett kammarspel under en middag. En akt för varje rätt. Ett förälskat tonårspar vill att deras föräldrar ska träffas för första gången på nyårsafton och när den gästande familjen kommer till huset inser de att de känner varandra sedan tidigare.
– Det finns ett trauma i familjen kopplat till gästerna. När de sitter och äter och försöker umgås på det mest obekväma sätt du kan tänka dig så spelas berättelsen om vad som hände för 18 år sedan upp, och sen slutar det i en fullständig katastrof.

Eget trauma inspirerade
”Parmiddagen” tar upp flera tunga ämnen som missbruk, medberoende, ofrivillig barnlöshet, graviditet och förlossning. Martin Österdahl berättar att hans egen familjs trauma har inspirerat delar av boken.
– Min fru hade väldigt högt blodtryck under graviditeten med vårt tredje barn och vi hade hela tiden känslan av att sjukvården inte lyssnade. Man blir behandlad som ett objekt och de var helt ointresserade av min frus känslor. De satte in alldeles för starka mediciner, som kan ha en katastrofal påverkan på fostret, säger han och fortsätter:
– Barnet föddes två månader för tidigt. Nu gick allting bra till slut, men det gör ju inte alltid det.

Den nya boken skiljer sig från Martins tidigare böcker — tre deckare som till stor del handlar om konflikten mellan öst och väst. Inte heller den världen är okänd för honom, då han har läst både ryska och östeuropastudier. Han har även bott i Ryssland.
– Jag tyckte det var nog nu med onda ryssar och geopolitiska konflikter. Men sedan hände det som hände, säger Martin.

Inte förvånad
Efter Rysslands invasion av Ukraina är ämnet mer aktuellt än någonsin. Men det var väldigt aktuellt redan 2016, menar Martin, när hans debut ”Be inte om nåd” kom ut.
– Då var det många som sa: ”Äsch, lägg av med den där Rysslandsskräcken. Det finns det knäppgökar som har pratat om i alla år”.

Själv är han inte förvånad över Putins agerande.
– Det går inte att försvara det han gör, men det är intressant att man pratar om att Putin har blivit galen. Egentligen gör han faktiskt det som han har sagt att han ska göra i 20 år.

Som EBU:s högste chef för Eurovision song contest var han tvungen att ta ett beslut kring landets medverkan i tävlingen.
– Det var inte helt lätt, för det är inte Ryssland som stat som tävlar, det är den ryska medlemsorganisationen. Och de hade inte gjort något fel egentligen. De hade skickat bra material och inte brutit mot några regler. Men det blev ohållbart i och med att vi har en regel som säger att man inte får dra vanära över tävlingen, säger Martin.

Har diskuterats tidigare
Förra året uteslöts Vitryssland — ett enklare beslut, enligt Martin, då de ville använda Eurovision för få fram ett politiskt budskap.
Uteslutningen av de två länderna har dock varit på tapeten tidigare, berättar han.
– Ärligt talat har det -varit en diskussion som pågått väldigt länge, men nu blev det väldigt aktualiserat på grund av invasionen. Public service-samarbetet bygger på ett antal grundläggande värderingar som varken Belarus eller Ryssland lever upp till. I första hand handlar det om yttrandefrihet.
Kommer det oroliga läget att synas i Eurovision?
– Vi vill inte hålla på med politiska manifestationer på scen, men vi kan heller inte göra världens största underhållningsshow utan att beröra det som alla människor tänker på just nu i Europa, säger Martin Österdahl och fortsätter:
– När jag producerade Eurovision i Stockholm 2016 hade vi flyktingkrisen från Syrienkriget. Hur EU agerade och hur alla började stänga sina gränser, det var fruktansvärt det med. Då berörde vi frågan genom en mellanakt med ett dansnummer som hette ”Grey people”. Det försöker man alltid göra i Eurovision, ta upp den brännande frågan, men utan att göra politik av det.

Sade upp sig från toppjobb
Nästa bok blir en stor utmaning, konstaterar Martin. Debuten ”Be om nåd” jobbade han på i flera år parallellt med sitt toppjobb på SVT som programdirektör. Ett jobb han sa upp sig ifrån för att satsa helhjärtat på skrivandet. Parmiddagen skrev han till största del före flytten till Genève.
– Jag tyckte det var svårt att kombinera ett chefsjobb med författarambitionen. Det är två jävligt krävande saker, och det är mycket möjligt att jag kommer uppleva det igen. Nu när jag är upptagen hela tiden försöker jag skriva på mornar, kvällar och helger. Det blir inte så bra socialt.

Martin Österdahl

Ålder: 48 år
Bor: Just nu i Genève, annars i Nacka och i sommarhus på Arholma.
Familj: Fru och tre barn, 16, 14 och 9 år gamla.
Gör: Författare och EBU:s högste chef för Eurovision song contest.
Aktuell med: Psykologiska thrillern Parmiddagen.

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x