Krönika Publicerad 05:33, 30 mars 2022

• NVP:s Jalmar Carlson om en kontrastrik resa till skärgården

För en stressad förortsbo är resan överrumplande kontrastrik.
För en liten flicka från krigets Ukraina måste den te sig helt fantastisk.

NVP gjorde i förra veckan den blygsamma reportageresan (läs reportaget här) från stadsbyggandet i centrala Nacka via Ormingelandet, Värmdölandet, Boda brygga och Waxholmsbolaget till tystnaden, ljuset och lugnet på Svartsö i norra mellanskärgården.
En resa från stad till land, från stress till lugn.

Ett par dygn tidigare gjorde två små nioåriga flickor resan till en ö och en skärgård de aldrig hört talas om från bombernas och hopplöshetens Charkiv i östra Ukraina, med överfullt tåg till Lviv i västra Ukraina, vidare med buss över gränsen till Polen och till Krakow. 
Sedan med tåg till hamnstaden Gdansk och färja till Nynäshamn. Efter bilresan via Stockholm väntade en liten taxibåt vid Boda brygga. 

Ljuset och tystnaden på Svartsö fick dem till sist att le. Inga skyddsrum, inga överfulla tåg, utan snälla människor, tyst, ljust och lugnt. Och till och med Astrid Lindgren-böcker på språk de förstår.

Längst ut på Värmdös norra utpost, på Svartsö med cirka 90 bofasta, har det skapats ett flyktingmottagande. De små firmorna har samarbetat, några skjutsar med bil, några med båt, andra ordnar mat, hotellet står för logi. Ett matkonto med medel som öborna samlat in finns att handla för i lanthandeln. Några har lånat ut sina stugor, någon har erbjudit jobb.

”Vi är vana att samarbeta — vi måste göra det här ute när det krisar”, är förklaringen till att ett tiotal ukrainska små familjer (mamma, barn, kanske farmor eller mormor) fått den unika möjligheten att komma till en av de lugnaste och finaste platserna man kan tänka sig i sin flykt från hemlandet.

De ukrainska flyktingarna på Svartsö kommer alla från Charkiv, storstaden i östra delen av landet där de tre stora floderna Charkiv, Lopan och Udy flyter samman. Så flickorna, deras mammor och mormor har givetvis sett vatten, men inte skärgårdsöar och stora fjärdar.

Ingen vet vad som kommer att ske i framtiden. Om och när de små flickorna kommer att kunna resa hem till sina pappor, sina kompisar och sin hemstad. Eller om de blir kvar i Sverige, kanske i skärgården.

Men de kommer aldrig att glömma ljuset, lugnet, vattnet och gästfriheten på Svartsö. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x