Kultur & Nöje Publicerad 14:44, 03 december 2021

• Fatima Ali Abdis ”Folkets hus” vann fototävlingen i Fisksätra • ”Bilden visar samhörighet oavsett ålder”

En pingismatch i Folkets hus — med både boll och glädje i luften. Det blev vinnarmotivet i Stockholms läns museums stora fototävling i Fisksätra på temat vardag.
– Folkets hus är en trygg plats som präglas av positivitet, säger Fatima Ali Abdi, som tog den vinnande bilden.

I konkurrens med 445 bilder tagna av 57 personer kammade Fatima Ali Abdis ”Folkets hus” hem förstapriset i tävlingen.
– Jag var överraskad över vinsten, och är väldigt glad över att ha fått delta och dela med mig om hur jag ser på Fisksätra. Vi var många som var med i tävlingen med många fina foton, vilket bara det är en vinst i sig, säger hon.

37-åriga Fatima är frivårdsinspektör till yrket och bor sedan fem år tillbaka i Fisksätra med man och två barn. Att fotografera beskriver hon som en passion. 
– Speciellt fotar jag min omgivning. Jag blev tipsad av min syster om tävlingen och hon peppade mig att vara med. 

Temat i tävlingen var vardag, och för Fatima var det självklart att hennes bild skulle tas i Fisksätra Folkets hus.
– Det är en vardaglig plats för vår familj, en mötesplats för alla i området och en mittpunkt, en trygg plats som präglas av positivitet. Det svåra var att fånga allt det i ett foto. Men till slut lyckades jag hitta ett spontant ögonblick som jag hann fånga.

Resultatet blev vinnarbilden, där Mohammed-Anas Mahmoud och Keylah Ali Abdi är mitt uppe i en pingismatch.
– Vid vårt första besök när Folkets hus öppnades var pingis det första vi provade. Dagen jag tog fotot satt jag och pratade med personalen, när jag såg de börja spela. Det var härligt att se glädjen, och jag lyckades ta ett foto utan att störa deras match, vilket var lite svårt, säger Fatima och tillägger: 
– Bilden fångar även den äldre generationen som lär ut nya kunskaper till den yngre, den visar samhörighet oavsett ålder. Och så förmedlar den glädje och gemenskap.

Vill motverka digitalt utanförskap

• Fototävlingen arrangeras av Stockholms läns museum i samarbete med Fisksätra bibliotek. 
• Ett mål har varit att inkludera fler grupper i länets gemensamma historieberättande, ett annat att motverka digitalt utanförskap.
• Under hösten har biblioteket, som en del av projektet, anordnat workshoppar om appen Samtidsbild, sociala medier och källkritik.
• Tre vinnare har utsetts av juryn, som består av Elisabeth Boogh, insamlingsstrateg på museet, Asli Abdulrahman Ali, inredningsarkitekt, konstnär och Fisksätrabo, och NVP:s fotograf Jenny Frejing.
• Fram till den 31 december visas ett urval av de inkomna bilderna i Fisksätra bibliotek. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x