Kultur & Nöje Publicerad 14:07, 19 december 2021

• Tomb Svalborgs text tog hem första pris i bibliotekets tävling

Ett möte mellan en kille och två kajor med det växande Nacka som fond. Det är byggstenarna i vinnarbidraget i Forumbibliotekens novelltävling: ”Två kajor ovanför Skönviksvägen”.
– Det är intressant hur tydlig en omvandling blir om man inte susar förbi den, säger novellförfattaren Tomb Svalborg.

Tidigare i höstas bjöd Forumbiblioteken in till en novelltävling med Nackatema. Vinnare blev Tomb Svalborgs text, vars handling uteslutande är förlagd till gångbron över 222:an och området kring brofästet på Jarlabergssidan. ”En finstämd och träffsäker skildring av två kajor och den lilla människan i det stora, expanderande Nacka”, tyckte juryn om texten.

Själv hade 33-årige Tomb svårt att tro att det var sant när han fick veta att han vunnit.

– ”Åh nej!” var min första reaktion. Inte på grund av vinsten utan vid tanken på uppmärksamhet. Att ögon jag inte känner kommer kunna läsa min novell. Min andra tanke var ”Någon måste gjort ett misstag”, säger han.

Novellen har länge funnits i hans bakhuvud, och tävlingen blev en bra morot för att skriva av sig den, förklarar han vidare.

– Jag började två dagar före deadline och skickade utan att renskriva, för att förhindra att jag skulle sitta och skriva på den i några månader till, säger han och fortsätter:

– Jag har alltid gillat att skriva. Men noveller skriver jag sällan, för jag är dålig på att på egen hand avsluta projekt. Det är därför alla mina avslutade projekt tenderar att vara i samarbete med någon annan. Jag och min vän Mirjam Löfgren fick en barnseriebok publicerad för några år sedan. Även då var det läskigt att andra än jag skulle läsa något jag skrivit.

Hur fick du idén till novellen?
– Det var nog en kombination av att jag sett hur promenadsträckan jag gått tre gånger i veckan i några år förändras, och mängder av små observationer som jag gjort längs med den.

Varför vävde du in reflektioner kring Nackas omvandling?
– Det är väl ändå rätt intressant hur tydlig en omvandling blir om man inte susar förbi den? Helt plötsligt kanske det dyker upp ett konstverk bestående av en fyrkant täckt i speglar och något år senare är samma konstverk enbart ett cementblock som skator hoppar runt på. Stadsbygget är utanför min kontroll och jag förstår varför det sker. Men hur saker känns och hur de är går sällan hand i hand. Då kan en hög fällda träd bli en metafor för maktlöshet.

Själv bor Tomb inte i Nacka, utan i Ekhagen strax norr om stan.

– Min koppling till Nacka är att det är där min dagliga verksamhet via LSS ligger. Jag är autistisk och på min dagliga verksamhet skriver jag på egna projekt och skapar musik. Jag får rutin till vardagen och tränas i att hantera oväntade intryck och sociala sammanhang.

Varför fick just kajorna en så framskjuten plats i texten?

– Kajor och andra kråkfåglar har ju egna små samhällen med oskrivna regler som de följer. Och för att märka det behöver man stanna till. I texten blir kajorna de som kan kommunicera tillbaka. Istället för att det enbart är observationer.

Hur mycket av novellen är självupplevd?
– Om jag får vara lite mystisk så tror jag inte fågelmaten dyker upp på bron av sig själv. Och till jul ska kråkfåglarna få oskalade jordnötter att underhålla sig med.

Läs novellen här.

De andra vinnarna

• På andra plats i Forumbibliotekens novelltävling kom ”Vi typ skjuter och de typ skjuter tillbaka” av Nadja Hägglén.

• Trea kom ”De själlösa” av Molly Holmlund.

• De tre vinnarna belönas med presentkort på 1 000, 600 respektive 400 kronor.

• Dessutom fick ”Lägenheten” av Josefin Delin ett hedersomnämnande, som mest humoristiska novell.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x