Värmdö Publicerad 10:03, 23 november 2021

• Tio kandidater • Rösta på din Värmdöfavorit!

Engagemang och eldsjälar är det inte brist på i Värmdö. Nu är det dags att kora Årets Värmdöbo 2021. Tio kandidater har utsetts från 63 inkomna nomineringar och nu kan du rösta på din favorit. Förutom äran får vinnaren 15 000 kronor.
Tävlingen arrangeras av Värmdö kommun, tillsammans med NVP.

Värmdö Local Heroes 
Värmdö Local Heroes är det mångfacetterade bandet där samtliga medlemmar har Värmdöanknytning. Under pandemin förgyllde de många äldres liv med musik och glädje, då de under denna mycket mörka tid bland annat bjöd på olika typer av spelningar.

Hur kom det sig att ni bildade Värmdö local heroes? 
– Martin Andersson, en av våra sångare, fick idén för fem år sen. Det är underbart med musikkompisar på ön och kan vi samtidigt göra något gott är det ju väldigt värdefullt, säger musikern Tina Ahlin.
Vad har det gett er att uppträda för äldre under pandemin?
– Det har varit så minnesvärda stunder, som började utanför Gustavsgården då vi i bandet ville göra något för de äldre. Det var helt underbart att se de boende dansa och vinka från sina balkonger! Efter det fortsatte några av oss i bandet att göra ”balkong-konserter” utanför äldreboenden, kändes verkligen meningsfullt. På julafton samlades hela stora bandet, åkte runt och spelade för människor som satt ensamma, utanför deras fönster och det var timmar ingen av oss glömmer, säger Tina Ahlin.

Åsa Björndal
Åsa kämpar i ur och skur med sina nattvandrarkollegor på Värmdö Nattvandrare och gör kommunen tryggare för Värmdös ungdomar. Även under pandemin var föreningen och Åsa aktiva med sina nattliga vandringar för att på olika sätt finnas där för våra unga.

Varför började du med nattvandring?
– Nattvandringen har blivit ett så naturligt inslag i mitt liv att jag nästan glömt bort när jag började. Men det var för sex, sju år sedan för att jag ville få en inblick i vad mina ungdomar upplevde på kvällar och nätter ute i Värmdö. 
Varför har du fortsatt?
– För att det ger så otroligt mycket. Jag skapar kontakter som känns värdefulla och meningsskapande. Och det känns att vi nattvandrare gör skillnad, på riktigt. Ofta är det inga andra vuxna ute alls. Då blir vi en positiv och trygg resurs som visar att vi bryr oss. För mig räcker det med att jag har ett bra samtal med en ungdom en kväll för att jag ska känna att jag gör skillnad. Jag har också blivit mer jordad i kommunen, och känner mig som en del av något större.

Eric Söderström
Eric är engagerad inom ungdomsarbete i kommunen, som fritidsledare i Ung I Värmdö. Han gör framför allt ett fantastiskt jobb inom LSS-verksamheten på Tomtebo och är även aktiv inom Kunskapsbyggarna, en förening för människor i gråzonen. Erik är professionell och har ett stort hjärta i sitt bemötande av alla ungdomar.

Hur hamnade du där du är i dag?
– Jag började jobba med ungdomar för drygt 20 år sedan. Genom åren har engagemang för personer som hamnat i utanförskap växt fram. Till en början handlade det mycket om missbruk, och så vidare, men jag såg behovet även hos målgruppen inom LSS. Att kämpa för dem och deras rättigheter brinner jag för.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Glädjen jag får se hos ungdomarna. Det spelar inte alltid så stor roll vad vi gör, utan att vi gör. Det får jag ut otroligt mycket av!

Birgitta Djurberg 
Birgitta driver Pinocchio, en modern secondhand-butik med fräscha damkläder för den miljö- och modemedvetna. Hon värnar hållbar konsumtion och är rustad att möta den nya tidens medvetna konsumenter, alltid på strålande humör! Hon håller Gustavsbergs hamn levande!

Du öppnade Pinocchio secondhand för 18 år sedan, varför?
– Jag tröttnade på mitt förra jobb och ville starta något eget. Försäljning och kundkontakt har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det i kombination med ett miljötänk så blev det en secondhand butik.
Det sägs att du håller Gustavsbergs hamn levande, hur gör du?
– Jag tror att många som kommer hit till hamnen tycker att det är en rolig butik. Det kommer alltid in nya grejer, ofta till bra priser. Jag har väldigt många som kommer hit för att få prata. Och jag älskar människor och jag bjuder gärna på mig själv som person.

Per Viberg 
Per har ett stort engagemang för de äldre på Djurö. Han stöttar kring praktiska saker som handling, men även mobil- och internetanvändning och andra moderniteter som många äldre har svårt att klara av själva. I vått och torrt ställer Per alltid upp!

Hur började detta?
– Göran Dahlheim, som liksom jag är engagerad i Mötesplats Stavs-näs, hade sett hur många åkte till Gustavsberg för att hämta ut pensionen och tyckte att jag, som jobbat med it, skulle visa dem hur man till exempel betalar räkningar och gör beställningar på nätet. Så för cirka två år sedan startade vi it-café i Stavsnäs och Djurö. Nu har många blivit mycket mer it-vänliga.
Vad driver dig? 
– Vi har väldigt trevligt och skrattar mycket. De som kommer på it-caféet har ju blivit mina vänner.
Hur ska du fira om du vinner?
– Då köper jag med mig tårta och bjuder våra pensionärer.

Nebojsa Milovanovic
Nebojsa och hans restaurang Lillplogen sponsrar organisation Vid din sida, som arbetar med hemlösa och pensionärer, med mat. Organisationen som driver ett soppkök två dagar i veckan under 52 veckor om året har haft generösa Lillplogen som stolt sponsor i över ett år. 

Du sponsrar och lagar mat till organisationen Vi din sida varje vecka. Exakt vad gör du?
– I början lagade jag 30 extra matlådor, nu är det 80, som jag säljer till ett mycket rabatterat pris. Men jag sponsrar också med 160 mackor varje vecka till deras soppkök för hemlösa pensionärer. Jag känner väldigt många här ute på Värmdö också efter att ha drivit Lillplogen i 25 år, och då vi bott här i Kolvik länge. 
Så du blev inte överraskad över nomineringen?
– Jo, självklart, det var inget man tänkt på. Väldigt roligt.

Margita Åberg-Palosvirta
Margita är en engagerad och uppskattad volontär för föreningen Guldkanten. I sitt engagemang för Värmdös seniorer hjälper hon till där hon behövs; med språk, administration, eller anordning av aktiviteter. Under pandemin har hon även hjälpt många äldre att handla mat och göra ärenden. 

Hur känns det att ha blivit nominerad?
– Det är andra gången gillt. Det är klart att det är kul. Jag är väldigt engagerad, inte bara för Guldkanten, utan för alla medmänniskor, de som inte kan föra sin egen talan.
Vad fick dig att vilja engagera dig från början?
– Jag har alltid varit väldig social. Jag växte upp hos min morfar som hade varit frälsningsofficer. Han var 75 år när jag föddes, så jag är uppvuxen i en värld som var helt annorlunda än den i dag. Min mamma hjälpte också allt och alla, så det finns väl i blodet.


Mattias Gebreab 
Mattias gör det lilla extra för barn och ungdomar på Värmdö. Ett av de största initiativen han driver är ett sommarevent som äger rum i Munkmora. Han inspirerar också andra vuxna att engagera sig för och med barn och ungdomar, i och med sina egna mycket uppskattade insatser.

Du gör det lilla extra för barn och ungdomar i Gustavsberg. Vad är du mest nöjd med?
– Att vi fått ihop det två somrar på raken, med roliga aktiviteter, och sponsrad mat — för hela familjer. Under pandemin var det så tydligt att de som har det bra, de klarar sig, men de som har det lite knapert får det ännu sämre. 
Hur ser du på att du blivit nominerad?
– Jag trodde att de skämtade, blev chockad. Men nu när man är nominerad satsar jag på att vinna. Och det är inte för egen del, det är för hela projektet – för en god sak, som gärna kan få ännu mer publicitet och stöd.


Karl ”Kalle” Bertrandt 
Karl är en riktig eldsjäl, engagerad inom friidrotten i Värmdö IF. Han har ett stort tekniskt kunnande och lång erfarenhet, men det är engagemanget som sticker ut. Oavsett dag i veckan, väder, antal deltagare eller fysisk plats ställer ”Kalle” alltid osjälviskt upp för de unga som älskar sin idrott.

Vad fick dig att bli tränare i friidrott?
– Det var för att min dotter ville prova på friidrott. Jag hade själv -hållit på med det så jag tyckte var det var kul. När hon hade testat två gånger så slutade den ansvarige tränaren för gruppen, då var det ganska självklart för mig att kliva in.
Under pandemin har ni tränat utomhus i alla väder, till och med 15 minusgrader. Hur har det varit?
– Det har gått bättre än förväntat, men vi har inte kunnat köra alla grenar. Däremot är det inte alla som har gillat att träna utomhus så det finns de som har slutat. Men de som har genomfört träningarna har blivit mycket bättre och starkare mentalt, de har blivit tuffare.


Oscar Lindeberg
Oscar, ordförande för Visit Värmdö, har ett starkt ideellt engagemang och ett enormt driv kring Värmdös besöksnäringsfrågor. Trots annan sysselsättning och pandemi ser han till att lyfta Visit Värmdö till nya höjder. Tack vare Oscar och hans team kommer Värmdö bli the place to be!

Vad är det du gör och vad är det som driver dig?
– Min drivkraft är att stärka människor och få dem att nyttja sin fulla potential med fokus på besöksnäringen. I dag arbetar jag med metoder och digitala utbildningsplattformar för olika företag i besöksnäringen.
Du har haft det kämpigt under pandemin, vad är det som hänt och vad har du lärt dig?
– Som för alla i näringen har det varit ett tufft år. Den största lärdomen har varit att tillsammans med andra starka, drivna individer så kan man utvecklas tillsammans trots tuffa utmaningar som en pandemi. Jag har fått arbeta med mina härliga kollegor där vi tillsammans har drivit och utvecklat våra hjärtefrågor; hållbarhet, paketering och utbildning inom besöksnäringen.

Så gör du för att rösta

• Röstningen sker via varmdo.se/aretsvarmdobo
• I år kommer det inte finnas några röstbås för manuell röstning.
• Omröstningen stänger den 7 december klockan 23.59. Vinnaren utses i mitten av december.

  • NVP

 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x