Nacka Publicerad 07:05, 15 november 2021

• Dags att rösta på din favorit • Presentation av de tio nominerade

Det finns många engagerade eldsjälar i Nacka.
Närmare 400 nomineringar har kokats ned till tio kandidater — som nu kan vinna den prestigefyllda titeln Årets Nackabo 2021. Tävlingen samarrangeras av Nacka kommun, Nacka Forum och NVP.


Ami Öhman
Modig, engagerad och kunnig biträdande Rektor på Vilans skola och förskola. En sann eldsjäl som arbetar oförtröttligt för barn, personal och föräldrars bästa. Utöver allt hon bidrar med i sin yrkesroll, även en fantastisk granne som alltid sträcker ut en hjälpande hand och tar sig tid.

Vad gör dig till en bra biträdande rektor? 
– Mitt engagemang. Jag bryr mig på riktigt och inkluderar precis alla. Alla ska känna sig viktiga. Jag är nära barnen, men också personalen och håller bra kontakt med föräldrarna.
När är du som gladast på jobbet?
– När jag ser att andra lyckas och löser saker tillsammans. Då känner jag mig delaktig i det också. Och när barnen mår bra så klart.
Hur är man en god granne?
– Man sprider värme omkring sig. Finnboda är ju ett fantastiskt område. Det finns en värme i området, som vi sprider tillsammans. Vi har trevligt i parken, garvar och har roligt.

Cajsa Nellåker
När pandemin slog som hårdast lämnade hon sin bekväma tillvaro som pensionär för att hjälpa till med att vaccinera invånare mot covid-19. Modigt, omsorgsfullt och ansvarsfullt. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Varför började du jobba igen efter pensioneringen?
– Jag ville gärna vara en del av detta och bidra med min erfarenhet och kunskap. Det är väldigt roligt att jobba eftersom man har så mycket kontakt med människor i alla åldrar, från barn till 90-åringar. Nu är jag på mottagningen på Gustavsbergs vårdcentral och känner att jag gör skillnad för många. Det är så mycket tacksamhet och glädje.
Vad har du för knep för att lugna den som är spruträdd?
– Med min erfarenhet från att ha varit skolsköterska i över 20 år har jag blivit bra på att ta folk. Och att det här är så liten mottagning gör att det blir personligt, men samtidigt väldigt professionellt.

Halvard Walldén
Karismatisk och engagerad barnbibliotekarie, med stort engagemang för barns och ungas läskunnighet, fantasi och allmänbildning, som med hjälp av böckernas kraft och en modern pedagogik lockar nya besökare till bibliotekets magiska världar och möjligheter.

Varför blev du bibliotekarie?
– Främst för att jag har en väldig kärlek till böcker och litteratur, men också för att jag får en möjlighet att hjälpa människor — och det tycker jag om. Att vara bibliotekarie handlar ju inte bara om böcker.
Varför tror du att du blev nominerad?
– Kanske för att jag alltid försöker se personen jag har framför mig. Och brinner för mitt jobb. En bok kan vara hur bra som helst, men om den inte passar läsaren så är det inte bra ändå. 
Kan du tipsa om en bokfavorit? 
– Det beror ju på läsaren! Men om jag måste välja säger jag Mitt lyckliga liv-serien om Dunne, av Rose Lagercrantz.

Jeanette van den Bos
Entreprenören som med stor kärlek, känsla och kunnande, driver Nackapärlan Svindersviks brygghus, som med hemlagad, säsongsbetonad mat och fika i en magisk miljö blivit en självklar mötesplats för både Nackabor och långväga besökare.

Varför tror du att du blivit nominerad?
– Först trodde jag att de ringt fel. För jag bor ju i Huddinge. Men å andra sidan är Nacka mitt andra hem, vissa veckor är jag dagligen i Svindersvik. Sedan vi tog över cafét för 18 år sedan har vi drivit det med kärlek, personlighet och engagemang. Det är ett trevligt ställe som uppskattas.
Svindersviks brygghus är mer än ett café, berätta!
– Jag har jobbat på att det ska vara en levande plats med traditioner, och se olika ut beroende på säsonger. 
Vad planerar ni för evenemang framöver?
– Det är knappt vi vet själva, efter pandemin har vi tagit en vecka i taget. Det skissas på en julpjäs, men det beror på vädret.

Birger Lind
Den 76 år unga förebilden och ledaren för den populära hockeyskolan i Älta IF. En stor inspiration för många barn (och föräldrar) som både får lära sig åka skridskor och uppleva värmen och gemenskapen i lagidrott.

Hur kändes det att få reda på nomineringen?
– Överraskande och glatt. Jag känner mig väldigt hedrad, men jag började misstänka att folk kände till mig eftersom jag förärats en byst i Nacka kommuns 50-årsutställning.
Vad betyder Älta IF och idrotten för dig?
– Väldigt mycket. Jag har varit engagerad i Älta IF sedan jag flyttade hit, för exakt 50 år sedan. Mest inom fotbollen och ishockeyn, och på senare år är det skridskoskolan för 4-5-åringar.
Vad är det som driver dig?
– Det är att se de unga knattarna lära sig åka skridskor. Jag ställer alltid frågan: ”Hur ska vi träna?” Och får svaret: ”Ärligt!”. Det funkar, och glöms aldrig bort.

Martin Loogna
Stationschef på Skärgårdsradion och en sann Nackaambassadör, som förgyller och gläder mångas morgnar med sina engagerade sändningar. En kulturell plattform där han även visar ett stort intresse för den lokala miljön och hållbarheten i Östersjön.

Var kommer ditt intresse för skärgården ifrån?
– Jag har alltid seglat och rört mig i Stockholms skärgård. Vi i familjen älskar skärgården, så det är ett genuint skärgårds- och båtintresse. Jag bor och har min radiostudio på Älgö, i mitten av Stockholms skärgård. Det är en bra utgångspunkt för vår bevakning. Vi har alltid reportagebåten startklar vid bryggan nedanför bostaden.

Du är engagerad i Östersjöns överlevnad, varför?
– Östersjön är helt avgörande för allas vår framtid. Att värna om den ömtåliga miljön är ett genomgående tema i våra sändningar. Vi arbetar med handfasta råd och tips, utan att ha pekpinnar. Vi arbetar bland annat med Skärgårdsstiftelsen och projektet ”expedition rädda Östersjön” med Briggen Tre Kronor. Vårt bräckliga innanhav Östersjön är ett genomgående tema i våra sändningar.

Caroline Nilsson
Engagerad kraft på Sjötäppans äldreboende i Saltsjöbaden, som varje dag förgyller de boendes tillvaro med allehanda upptåg och upplevelser. Med inspiration, nya idéer och i samspel med resurser i närområde skapar hon livskvalitet. 

Vad gör du på jobbet som är utöver det vanliga?
– Vi jobbar så klart inom vissa begränsningar, men vi har ganska fria tyglar att hitta på saker. Jag bjuder på mig själv och finns nog alltid till hands när det behövs. Jag älskar att jobba med de gamla, det är ett uppdrag jag verkligen trivs med. Och när man älskar det man gör ger man mycket av sig själv.
Vad driver dig? 
– Kärleken till människorna. Jag drivs av göra livet så gott och roligt som möjligt för de äldre. Jag hoppas jag får ha lika roligt när jag flyttar in på ett boende.

Ulf Bråsjö
Leder ”Friska Nacka”, som har fått mer än 2 000 Nackabor att börja motionera. Ett mycket uppskattat arrangemang i samarbete med kommunen, NVP och Järla orientering. Som initiativtagare har han administrerat och lett projektet i flera år med stadigt ökande deltagarantal.

Vad är hemligheten att få ut folk i skog och mark?
– Det tror jag är att bygga på folks nyfikenhet. Invånarna får chansen att upptäcka Nackas fina natur. Vi kombinerar lek och kurragömma för vuxna med att man faktiskt lär sig något, och så lottar vi ut priser.
Du är själv orienterare, vad driver dig?
– Jag blev det på gamla dar. Det är en kombination av natur-upplevelser, problemlösning, nyfikenhet och tävlingsmoment. Och man blir väldigt tillfreds när man lyckas.
När väcktes ditt intresse för orientering?
– När jag började trappa ner arbetslivet. Orientering har något för alla, och du kan vara i precis vilken ålder som helst.

Susanne Wahlström
Har arbetat i nästan 40 år i Nacka med att stödja ungdomar med funktionsnedsättning eller missbruk att komma ut i arbete. Med kraft och engagemang har hon lagt ner sin själ för att finna den perfekta arbetsplatsen i varje enskilt fall.

Du har precis gått i pension, hur kom det sig att du jobbat hela 40 år i Nacka?
– Jag är socialarbetare i själ och hjärta och det ger en enorm tillfredsställelse att jobba med unga människor och få förmånen att vara en liten del i deras utvecklingsprocess. Det finns alltid hopp för unga. Att få medverka till att en ung persons liv formar sig väl, det är en känsla utan dess like.
Varför tror du att du blivit uppskattad? 
– Jag försöker förmedla till alla unga jag träffar att de är viktiga och betydelsefulla. Om de inte har blivit lyssnade till i skolan, eller i andra sammanhang, så ska de bli det när de träffar mig. Jag försöker alltid vara 100 procent närvarande och nyfiken i mötena med dem, och bygga upp en tillit. Och så ger jag aldrig upp.

Manzoor Zekria och Sandra Hörnfeldt
Den dynamiska duo som med sommarcaféet Vy på Nackas bästa utsiktsplats har tagit Henriksdalsberget till nya höjder. Ett föredömligt exempel på entreprenörskap, innovation och mod som utvecklar kommunen.

Hur fick ni idén till Vy?
– Idéen kommer ursprungligen från att vi två, tillsammans med andra vänner, ofta satt där och hade med oss egen fika, samtidigt som vi reflekterade över allt mellan himmel och jord. Det blev en speciell plats för oss, som vi ville dela med andra. Att café Vy kom till just 2020 var delvis för att Henriksdalsringen hade haft en väldigt tuff period med mycket skadegörelse och bränder. Det splittrade väldigt många och caféet blev en perfekt plats för att skapa något positivt.
Vad driver er? 
 – Vår drivkraft bygger på att skapa något som är mycket mer än bara ett café. Vi vill skapa en plats där människor skapar minnen, där relationer byggs och sist men inte minst en plats med massor av skratt och glädje.

Så gör du för att rösta

• Rösta digitalt på nacka.se eller mejla din röst direkt till aretsnackabo@nacka.se. 
• Du kan även rösta manuellt i något av de röstbås som finns utplacerade i Nacka Forum, Nacka stadshus, Dieselverkstaden, Orminge och Saltsjö-badens centrum samt biblio-teken i Fisksätra och Älta.
• Omröstningen stänger den 21 november och vinnaren hedras den 13 december i Nacka Forum.


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x