Debatt Publicerad 10:00, 16 november 2021

• Miljöpartiet tycker att kommunen ska ställa krav om lägenheter för unga vid markförsäljningar

Nacka växer så det knakar och planerar för tusentals nya bostäder. En stor andel av dessa kommer bli bostadsrätter, en boendeform som utestänger många unga från bostadsmarknaden. Miljöpartiet vill att kommunen tar ett större socialt ansvar och ser till att det byggs bostadsrätter som även unga har råd med.

Vi föreslår att det vid försäljning av kommunal mark till bostadsbyggande ställs krav på att det ska byggas en viss andel små lägenheter öronmärkta för unga vuxna 18–30 år. Dessa lägenheter ska vara avsevärt billigare och bara kunna säljas till unga vuxna. Lägenheterna ska säljas till förslagsvis 20 procent av ordinarie pris, medan resterande 80 procent av kostnaden läggs på bostadsrättsföreningens ordinarie lån. För att finansiera föreningens ökade räntekostnader behöver de som bor i ungdomsbostäderna betala en något förhöjd månadsavgift.

En relevant fråga är hur bostadsrättsföreningen ska hantera den extra kostnad sådana här ungdomslägenheter innebär. Här tror vi att man kan utnyttja den stora efterfrågan som finns på hållbarhetsobligationer, i det här fallet inriktat på social hållbarhet. 
Med en social hållbarhetsprofil på ett bostadsprojekt går det att låna pengar genom sociala obligationer till lägre ränta. På så sätt behöver det inte bli särskilt mycket dyrare för en förening med en social hållbarhetsprofil att upplåta tio procent av lägenheterna som små billiga ungdomsbostadsrätter.

Bostadsrättsföreningen behöver för att behålla sin sociala hållbarhetsprofil reglera i föreningens stadgar så att priset på ungdomsbostäderna inte tillåts skjuta i höjden vid en försäljning, och att lägenheterna bara kan säljas vidare till eller hyras ut i andra hand till unga vuxna.
Förslaget löser inte alla bostadsmarknadens problem, så en satsning på ungdomslägenheter behöver kombineras med satsningar på andra nya boendeformer och fler hyresrätter. Med blandade boendeformer i hela kommunen får vi ett mer inkluderande och dynamiskt Nacka!

Sidney Holm, MP
oppositionsråd
Lisskulla Zayane, MP
gruppledare

 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x