"Leta svamp — enklare än att leta glasögon"

FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 10:00, 05 oktober 2021

• "Att få svampögon innebär att övertyga hjärnan att de mörka och otydliga klumparna faktiskt kan vara svampar", skriver NVP:s Jalmar Carlson efter en tur i svampskogen

Det är väl tveksamt om det ska ses som något bra att det nya varmare klimatet gjort svampsäsongen längre, och bättre. Men nu finns det tillräckligt med svamp för de flesta som orkar sig ut i skogarna i Nacka och Värmdö.
Att hitta de gula sommarkantarellerna eller de ståtliga Karl Johan-svamparna är egentligen ingen bedrift. Är man på rätt plats så hittar men dem, för de syns så tydligt då de liksom vill bli hittade och plockade.

Men så här lite senare på hösten krävs det både list och speciella svampögon för att hitta de mer anonyma och försynta svamparna — höstkantareller (trattisar) och svart trumpetsvamp. Knepet är att följa vattendrag och diken. Är man i tät skog som i Erstavik ska man leta efter lövträd, där det finns lövträd finns det vatten och större sannolikhet för att hitta de skygga svamparna. 
Att få svampögon innebär att övertyga hjärnan att de mörka och otydliga klumparna faktiskt kan vara svampar — och så blir de det.

Eftersom det ändå går att kombinera orientering (Friska Nacka, ni minns, jag har ett fåtal kontroller kvar) med svampplockning och även ha med sig en glad hund, så har detta praktiserats några gånger de senaste dagarna.
En utmanande sysselsättning på många sätt, en mental dragkamp mellan att hitta kontroller och svampar, samt en fysisk dragkamp mellan husse och hund. Ena dagen hittades det, högst slumpmässigt men med svampögonen igång, så mycket kantareller i närheten av en av kontroll att kartfodralet offrades som svampkorg. Och när det långt senare uppdagades att läsglasögonen, som behövs vid komplicerad kartläsning, saknades blev det spännande. ”Sök!” till hunden funkade inte. Inte heller att läsa karta utan glasögon. Men bildminnet funkade. Några höga björkar, en märklig sten, mossa. Och där låg de, glasögonen, och jag kunde orientera vidare.

Andra dagen var de massor av svart trumpetsvamp som bara dök upp. Sittande på huk och med rastlös hund fastkopplad samlade jag ihop kilovis med svart guld. 
Lite senare, på annan plats i stora skogen, upptäcktes plånboken vara försvunnen. Det blev ett tröstlöst letande bland grenar, stenar, mossor och träd.
Sen dök den upp hemma i köket; hade aldrig varit med om det stora äventyret.

Svampsugna läsare kanske undrar kanske var dessa episoder utspelat sig: Ena gången ganska nära Sörmlandsleden vid Skogshyddan, andra gången vid Beatelund, kanske lite väl nära en känd underhållares hus.

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x