Värmdö Publicerad 10:00, 03 september 2021

• Högt tonläge inför folkomröstningen • S: "En beskrivning av vad vad vi jobbar med"

Det blev hetsigt i Värmdöpolitiken i sociala medier i veckan. En M-politiker gick i taket och anklagade en S-ledamot för att jämföra den styrande majoriteten med ett skadat DNA som slutat växa eller bildar tumörer. Och en L-politiker blev anklagad för att vara antidemokrat.

De senaste dagarna har det hettat till i diskussionerna om folkomröstningen om skolan. I ett inlägg i Facebookgruppen Politik Värmdö anklagade utbildningsnämndens vice ordförande Cecilia Lindberg, M, en socialdemokrat för att smutskasta majoriteten.

”En aktiv socialdemokratisk politiker jämför indirekt den styrande majoriteten med ett skadat DNA som antingen kan sluta växa eller bilda tumörer. Inlägget är minst sagt obehagligt” skrev hon.

Inlägget var skrivet av fritidspolitikern Arne Lindqvist, S, hade skrivit i Facebook-gruppen Rädda Värmdös ö-skolor, i samband med att han tog hand om ugglan Wilgot som föreningen Värmdös samlade föräldrar använt för att kampanja inför omröstningen. Ugglan fick följa med till hans arbetsplats på Karolinska institutet, där han leder en forskargrupp som studerar mänskliga celler. Han skrev:

”Ugglan följer med till labbet. Vi försöker förstå hur mänskliga celler fattar beslut. Framför allt när deras DNA har blivit skadat. Då kan de bestämma sig för att sluta växa så att inte skada förs vidare. Eller så kan de växa och dela sig i två – vilket kan vara första steget mot att bilda en tumör.” Längre ner i inlägget gjorde han jämförelser med hur hans forskargrupp arbetar, och drog paralleller till hur beslutsprocessen gått till i skolfrågan. Efter Lindbergs anklagelse förklarade Lindqvist att inlägget beskrev hans arbete.

–  Jag blev bestört, det var absolut inte min intention att det skulle tolkas så. Det var en beskrivning av vad vi jobbar med och hur det fungerar för oss. Vi måste också ha gedigna processer, dialog med olika perspektiv och förankring. Varför ska vi inte ha det när vi lägger ner en skola? säger han.

Cecilia Lindbergs inlägg fick närmare 90 kommentarer från upprörda föräldrar, politiker och berörda, men Arne Lindqvist fick inget svar från henne. Inte heller NVP har fått svar på de frågor vi skickat till Cecilia Lindberg.

Även utbildningsnämndens ordförande Fredrik Sneibjerg, L, fick sina fiskar varma. I enkäten NVP publicerade i veckan rekommenderade han L-medlemmar att avstå från att rösta i folkomröstningen.

”Finns det något mer demokratifientligt när ett parti uppmanar att inte rösta? Kommer L uppmana folk att inte rösta i allmänna val nästa höst eftersom folket kan rösta fel?” undrade Hans Jangeby, som var med och drev på för den förra folkomröstningen 2014.

Fredrik Sneibjerg svarade att det blivit fel i kommunikationen, och att L rekommenderar sina medlemmar att rösta ”avstå”.

Flera diskussionstrådar rörde också frågan om folkomröstningen är onödig, om den är avgjord och inte aktuell längre, om den bara kostar pengar i onödan, och om de valaffischer M och S satt upp är trovärdiga.

Hur går det i folkomröstningen? Följ våra uppdateringar på nvp.se i veckan.

Så såg inläggen ut i sin helhet:

Cecilia Lindberg, M:

”Ö-skolan och Munkmoraskolan är kvar. 
En aktiv socialdemokratisk politiker jämför indirekt den styrande majoriteten med ett skadat DNA som antingen kan sluta växa eller bilda tumörer. Inlägget är minst sagt obehagligt.
Samtliga ärenden som utgör bakgrunden till namninsamlingen är avgjorda. Ö-skolornas samtliga årskurser är kvar och även Munkmoraskolan är kvar. Det enda som skulle gå att dra tillbaka är nödvändiga renoveringar av förskolor som har många år på nacken.
Det som Värmdös röstberättigade medborgare har att ta ställning till är den fråga som folkinitiativet har presenterat i namninsamlingen. Ingenting annat. Inga omtolkningar eller omskrivningar. De som har skrivit under har gjort så på följande fråga:
”Tycker du att kommunen ska dra tillbaka beslutade samt stoppa planerade nedläggningar och centraliseringar av förskolor och skolor till dess att man haft en riktig dialog och gjort grundliga konsekvensanalyser?”
De svarsalternativ som ställs till de röstberättigade, är: ja, nej eller avstår.
Munkmoraskolan finns kvar, högstadiet på öarna finns kvar, det som återstår är nödvändiga renoveringar av förskolor. Det rimliga är att rösta avstår då frågorna inte längre är aktuella. Genom att rösta ja sänds signalen att stoppa nödvändiga renoveringar av förskolor.

Vänligen
Cecilia Lindberg (M)” 

Arne Lindqvist, S:

”Ugglan följer med till labbet. Vi försöker förstå hur mänskliga celler fattar beslut. Framförallt när deras DNA har blivit skadat. Då kan de bestämma sig för att sluta växa så att inte skada förs vidare. Eller så kan de växa och dela sig i två – vilket kan vara första steget mot att bilda en tumör.
Ugglan får testa hur vi jobbar. Tar på sig labrock och odlar celler. Kollar på cellerna i mikroskop.
Men innan vi kommer till att göra experimentet är det mycket som ska göras. Först läser man allt man kan komma över om vad andra gjort och kommit fram till. Vi pratar med andra som jobbar med liknande saker – men som kommer från en annan vinkel. Hör vad de tror. Ofta har folk lite olika idéer och det gäller att lyssna noga och väga in olika perspektiv.
Jag tänker på andra jobb och framförallt större beslut. Hur förslag skickas på remiss. Med syfte att både få in synpunkter och att förankra beslutet. På hur den statliga utredningen för att ändra lite i skolpengsystemet fick in så otroligt många remissvar. Det kan ta lite tid, men leder förhoppningsvis till ett bättre beslut och ett beslut som kan accepteras av fler.
Jag tänker på Hans Roslings råd från när han jobbade med Ebola-epidemin. Hur det var bättre att noga tänka igenom innan man gjorde något. Även när det då var panik.
Varför inte ha dialog och konsekvensanalyser? Förankra, få folk med sig. Nu skulle beslut skyndas igenom – konsekvensen blev motstånd, att folk kände sig utanför. Och precis som förra gången en folkomröstning.
Att lägga ned skolor både på öar och fastland har stora konsekvenser. Förslagen kommer komma tillbaka och förtjänar en gedigen process. Jag kommer att rösta ja.

#folkomröstning5september"

 

 

 


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x