Sport Publicerad 15:39, 21 september 2021

• Mästarmöte i Boo rackethall • Förbereder sig för att försvara guldet i para-SM

– Jag väntar, Hasse. Jag vill inte vinna mot en som är trött.
NVP var med när Nackas snällaste och mest entusiastiske pingismästare, autistiske Erik Prusakiewicz, förberedde sig inför para-SM i bordtennis. Det blev en timme med enorm bollkänsla, stor kärlek och massor av vilja.

Två svenska mästare gjorde upp i en prestigefylld batalj i den i övrigt tomma Boo racket-hall i onsdags. Tränaren, före detta elitspelaren och förbundskaptenen Hasse Kroon, 72, mästare i singel H70, fick ge sig mot 26-årige Erik Prusakiewicz, SM-guldmedaljör i utvecklingsklassen i parabordtennis.
– Ha-ha! Där fick du, säger Erik och jublar, tar i hand och poserar för fotografen efter 11–8, 11–8.

Erik Prusakiewicz, som har diagnos på autismspektrat, älskar bordtennis. Men också tennis och basket som han också spelar regelbundet. Han jobbar inom daglig verksamhet och kommer just från ett arbetspass på Skeviks gård.
– I dag har vi packat ihop halm och matat grisarna, säger han glatt.

Erik, som är uppväxt i Lännersta, men som bor i eget boende i Björknäs centrum, hittade bordtennisen för fyra-fem år sedan. Det visade sig att han hade ett extremt bollsinne, och i kombination med hans driv att hela tiden bli bättre blev resultatet ett SM-guld i hans klass för två år sedan.
– Jag vet vem som kommer att bli svårast att möta nu i SM. Han är vänsterhänt och inte alltid så rörlig. Vi tränar på det, säger Erik och visar upp sin guldmedalj.

Träningen är intensiv. Hasse matar bollar, och Erik klipper till, missar nästan aldrig. Fötterna smattrar i golvet. Båda skrattar och pustar ut emellanåt.
Träningsmatchen mellan de båda mästarna är en vanligt förekommande avslutning på Eriks onsdagsträning. Tränaren Hasse, som upprepande gånger gratuleras av artige Erik till silvermedaljen ihop med Ulf Ununger i veterandubbel (läs artikel nedan), har inga -problem att få sin adept att kämpa.

Deras uppvärmning med slagdueller i högsta tempo imponerar rejält, och Erik tar sedan till sig Hasses knep med att växla smashar med stoppbollar.
– Det är bara roligt att träna Erik, det gör jag gärna. Han är seriös och träningsvillig och alltid positiv. Vi hade gärna haft fler para-spelare här i Boo KFUM, säger Hasse Kroon, som tidigare tränat världsmästare som J-O Waldner och -Mikael Appelgren, men som i sin roll som idrottslärare på Nacka gymnasium också kommit i kontakt med många elever som gått i anpassad gymnasieskola, som Erik.

Erik är en av cirka 160 bordtennisspelare i Boo KFUM, men det ende para-spelaren. Han tränar också med den högsta juniorgruppen. Rent träningsmässigt håller han hög ”normal” klass, men matchtekniskt kan han svikta då hans diagnos gör att taktik, rävspel och även komplicerade serveskruvar gör honom förbryllad.
– Men, Jalmar, kom och titta när jag spelar tennis. Det är jätteroligt, säger han direkt efter en dödande backhand. Och lägger till: Padel också!

Erik idrottar minst sex gånger i veckan. Förutom tre pass bordtennis, varav specialpasset med Hasse på onsdagar är ett, spelar han tennis i Duvnäs tennishall två gånger i veckan och basket med KFUM Central en gång i veckan.
– Jag är pensionär och har gott om tid att både träna själv och andra, som Erik och med Ulf. Det är roligt och värdefullt, speciellt när det går bra för Erik, eller min dubbelpartner Ulf, som hjärtopererats och kommit tillbaka, säger Hasse Kroon och skrattar åt Eriks beröm över hans silvermedalj. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x