Värmdö Publicerad 08:34, 12 september 2021

• ”Fina möten” • Kostnadsfria aktiviteter • Ideell förening arrangerar

Isolering och brist på sociala kontakter. Det är vad många nyblivna föräldrar -upplever. Under de senaste 18 månaderna har pandemin gjort det än svårare att bryta isoleringen för många.
I förra veckan drog föreningen Svenska med baby igång sin verksamhet i Hemmesta med målet att nyanlända och etablerade svenskar ska få träffas och tala med varandra.

Alla som varit nybliven förälder och föräldraledig vet att det kan vara en utmaning. Många känner sig ensamma och isolerade och att ha fått barn kan vara omvälvande. För många nyanlända är det än svårare att komma in i gemenskapen. Dessutom har pandemin försvårat för föräldrar att träffas. 

Men det vill föreningen Svenska med baby råda bot på. Varje onsdag fram till den 8 december träffas föräldralediga med sina barn på Blåsippans öppna förskola för att tala svenska och sjunga.
– Vi vet hur viktigt det är för föräldrar och barn att få träffa andra i samma situation, och det under lekfulla former, säger Emelia -Frennmark, verksamhetschef på Svenska med baby.

Den ideella föreningen har haft verksamhet i Värmdö sedan hösten 2020. Föräldralediga och små barn i åldern noll till två år träffas en gång i veckan för att träna svenska
Föräldraträffarna sker i samarbete med den kommunala öppna förskolan Blåsippan och deras pedagoger. Träffarna leds av volontärer, som själva är småbarnsföräldrar.
– Vi talar strukturerat, och i teman, exempelvis om sömn och sovrutiner. Vi har en sångstund för barn och föräldrar. Sedan fikar vi tillsammans. Under en och en halvtimme kan man träna svenska, utbyta erfarenheter, stötta varandra i föräldrarollen och lära känna nya föräldrar, säger Emelia Frennmark.

Föräldraträffarna är öppna för alla, kostnadsfria och ingen föranmälan krävs.
– Många kommer en hel termin, andra enstaka gånger. Man kommer när man kan. Det finns inget krav på att delta på alla träffar. Alla är välkomna.

Sedan pandemin startade i fjol har föräldrarna träffats utomhus.
– Under våren har vi tappat många nyanlända, många är ovana vid att vara ute med sin baby. I gruppen i Värmdö kommer vi nu till höstterminen att kunna vara inomhus. 

Svenska med baby startade för nio år sedan och har i dag totalt 18 föräldragrupper på olika platser i landet. Man arbetar med att bryta segregationen och att underlätta etableringen för utlandsfödda och nyanlända småbarnsfamiljer. 
– Vi har både nyanlända småbarnsföräldrar, etablerade utlandsfödda och svenskar. Under pandemin har vi haft fler svenska föräldrar som velat göra en samhällelig insats och öppna dörren för nya svenskar. Det blir många fina möten, -säger Emelia Frennmark.

Föreningen erbjuder också andra aktiviteter för föräldrar och med små barn, exempelvis utflykter till Artipelag eller Nationalmuseum.

Träffas på onsdagar

Svenska med baby träffas på onsdagar klockan 10–11.30 på Blåsippans förskola (öppna förskolan).


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x