Boo Publicerad 07:52, 29 augusti 2021

• ”Välmåendeaktivist” som startat crossfitanläggning • LISTA: Här kan du träna crossfit

En stenhård träningsform för de allra tuffaste? Nej, crossfit är till även för soffpotatisarna, intygar ”välmåendeaktivisten” Anders Amrén. Själv gick han från att knappt kunna lämna sängen till att vara i världseliten i funktionell fitness. Men det viktigaste är att träningen får människor att lära känna sig själva, säger han.

När Anders Amrén, som i dag är 54 år, var i tioårsåldern fick han sin första panikångestattack. Det blev starten för en lång period av psykisk ohälsa som bland annat ledde till att han blev utbränd.

– Jag har mått jättebra i perioder, och jättedåligt i andra, och har försökt att hantera det på olika sätt, berättar han.

För sju år sedan nådde han botten. Han var då vd för ett hedgefondbolag, men kunde vissa dagar knappt ta sig ur sängen för att borsta tänderna. Det var då han på allvar tog tag i sin träning, och det förändrade allt för honom.

– Jag kan öppet säga att träningen räddat mitt liv. Så krasst är det. Sedan måste det såklart till fler förändringar än så, säger han.

Den träningsform som Anders Amrén fastnade för var crossfit, alltså styrke- och konditionsträning med funktionella övningar och hög intensitet. Och han fastnade ordentligt. Snart var han uppe i sju träningspass i veckan — och i världseliten i sin åldersgrupp i tävlingsgrenen funktionell fitness.

– Jag är rankad etta i Sverige och 29:a i världen. Det var inte målet, men att jag blivit en världsatlet av den här träningen säger en del, säger han.

Numera kallar Anders Amrén sig för ”välmåendeaktivist”, och han har siktat inriktat på att få fler att upptäcka träningsformen.

– Ju bättre jag blev på det, desto mer gick det upp för mig hur många andra som också skulle kunna få hjälp. Det blir så påtagligt vid högintensiv träning hur det påverkar många delar av kroppen — hormonerna, matsmältningen … Det frigörs så mycket endorfiner när man ligger där efter träningspasset som en blöt fläck på golvet.

Efter att ha letat efter en lämplig lokal i fyra år hittade han till slut byggnaden på Svarvarvägen i Kummelbergets industriområde, där han i januari i år drog igång Crossfit Nacka.

Det är den fjärde crossfitanläggningen som öppnat i Nacka och Värmdö på bara ett par år.

Efter att ha funnits i Sverige i något decennium verkar crossfit ha nått ut på bredare front de senaste åren, konstaterar Anders Amrén, som tror att många haft en lite snedvriden syn på träningsformen.

– I Sverige har det funnits en bild av att crossfit är en extremidrott, som bara de mest vältränade håller på med. Vi har varit dåliga på att marknadsföra oss. För sanningen är att ju mer soffpotatis man är, desto mer nytta kan crossfit göra. Det är ingen gren för de mest vältränade.

Även för barn och ungdomar finns det numera möjlighet att träna på flera crossfitanläggningar i Stockholmsområdet, från och med i höst även på Crossfit Nacka.

– De får köra funktionell träning — balans, koordination, motorik och styrka. Det är ungefär som träningen för vuxna, men med mer inslag av lek.

En av de stora fördelarna med crossfit, enligt Anders Amrén, är att träningen innefattar mycket coachning. Deltagarna får hjälp att anpassa träning och även kost efter sina egna behov och förutsättningar.

– Det är då man märker resultat av sin träning, konstaterar han.

Det kan Ingela Lindholm intyga. Hon är en av deltagarna på lunchpasset när NVP hälsar på i Crossfit Nackas lokal, och till en början är hon en perfekt illustration av det Anders Amrén säger om att ligga som en blöt fläck på golvet och känna endorfinerna susa runt.

– Man blir helt slut, men den här känslan som kommer efteråt är fantastisk, säger hon, leende i liggande position.

Hon fortsätter:

– Jag har tränat löpning i hela mitt liv, men jag har aldrig lyckats träna på det här sättet. Det är så allsidigt, alla muskler får bara med.

Men det Anders Amrén vill lyfta fram allra mest, utifrån sin egen bakgrund, är den inverkan som träningen kan ha på den mentala hälsan.

– Man tror att man tränar kroppen, men egentligen tränar man skallen. Man lär känna sig själv genom träningen, får bättre självförtroende och blir bättre på att hantera motstånd i livet.

Det här är crossfit

• Träningsformen Crossfit bygger på naturliga rörelser och kan ses som en blandning mellan tyngdlyftning, styrkelyft, intervallträning, löpning och gymnastik.

• Övningarna, som genomförs med hög intensitet, är till exempel bänkpress, räckhävningar, knäböj, hopprep, löpning, lådhopp, rodd och armhävningar.

 

Andra crossfitanläggningar i Nacka och Värmdö

• Crossfit Sickla på Uddvägen 11 i Sickla, bredvid Nacka tingsrätt. Erbjuder personlig träning, kostrådgivning, onlinecoachning och gruppträning.

• Crossfit Birka på Värmdövägen 120 i Järla, i en före detta industrilokal på 500 kvadratmeter. Erbjuder kostrådgivning, bootcamp, onlinerådgivning och gruppträning. I anslutning till ”boxen” finns två utomhuspadelbanor.

• Crossfit Värmdö på Fenix väg 3 i Mölnvik, i den tidigare -helikopterhangaren. Erbjuder rådgivning, gruppträning och PT-timmar.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x