Skärpt eldningsförbud i länet

Värmdö Publicerad 16:21, 22 juli 2021

• Extremt hög brandrisk i markerna • Förbjudet elda och grilla

Länsstyrelsen har idag beslutat att införa skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län. Förbudet gäller från och med klockan 8.00 i morgon fredag den 23 juli. Förbudet gäller tillsvidare.

Det råder extremt hög brandrisk i skog och mark just nu. Orsaken är den senaste tidens värme och torka.

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna med fast bränsle i skog och mark, utanför sammanhållen bebyggelse. Som fast bränsle räknas till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar.

Det är heller inte är tillåtet att grilla med fast bränsle vid allmänna fasta grillplatser. Däremot får man använda utrustning för matlagning som drivs med gas eller vätska, förutsatt att det inte finns risk för brandspridning.

Inom sammanhållen bebyggelse är eldning i annat syfte än matlagning inte heller tillåten.

Det är också tillåtet att grilla på egen tomt, förutsatt att grillen är utformad och placerad så att det inte finns risk för spridning.

Den som eldar är ansvarig om något går fel. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Mer information finns på länsstyrelsens hemsida, Storstockholms brandförsvars och Södertörns brandförsvarsförbunds hemsidor.


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x