”Jag blev lurad av en bedragare”

Krönika Publicerad 09:55, 09 juni 2021

• NVP:s chefredaktör tycker fortfarande det är jobbigt att tänka på händelsen

Jag var 19 år och antagligen på väg till en skivaffär på någon av Götgatans tvärgator. En kille i svårbestämd ålder — 16 eller 27? — stoppade mig med vädjande blick. Tack, du är den första som stannat, inledde han. Sedan kom berättelsen: Han hade tappat bort sin väska med sina pengar, och nu hade han inte råd att ta tåget till Göteborg, där hans farfar skulle begravas.

Ja, ni hör ju. Tusen varningsklockor klämtar; sanningshalten i detta bör ifrågasättas, det förstod jag också. Men jag lät honom hållas. Han var så trovärdig ändå, såg så oförarglig ut, var så vänlig och innerlig. Tänk om det trots allt var sant. Att jag var den enda som stannade och lyssnade på honom. Att han verkligen behövde de där pengarna. Vem var jag att misstro honom?

Men tvivlet fanns där ändå. Jag har inga kontanter på mig, sa jag. Du kan ju ta ut, jag följer med till bankomaten, sa han. Jag föreslog att jag skulle följa med honom till Centralen och köpa biljett till honom. Slugt av mig, tänkte jag, det här kan han inte slingra sig ur.

Men se, det kunde han. Han gav mig ett nummer som han hävdade gick till hans mamma, som jag kunde kontrollringa. Jag testade, hon svarade inte, men han lät sig inte nedslås. På något sätt fick han mig att lomma till bankomaten vid Slussen och ta ut 800 kronor. Han lovade dyrt och heligt att han skulle betala tillbaka. Men i samma stund som jag lämnade ifrån mig sedlarna visste jag att jag hade blivit blåst.

Jag kände mig så dum, så dum. Jag kunde bara inte förstå hur jag kunde låta mig luras, när jag faktiskt var så skeptiskt inställd från början. Jag tröstade mig med att jag ville lita på honom, ville tro att världen var god, att jag faktiskt handlade som en medmänniska. Men mest av allt skämdes jag.

Ett kort tag därefter läste jag i tidningen om killen. Han hade åkt fast efter att ha lurat massor med tjejer i min ålder på pengar, med olika varianter av samma osanna snyfthistoria. Det kändes skönt att han åkte dit, men sorgligt att han kunnat lura så många.

Trots att det gått så många år, så är det fortfarande jobbigt att tänka på händelsen. Så jag kan bara föreställa mig hur det måste kännas att som 80-plussare bli lurad av lömska bedragare, som använder nya metoder för att komma över kort, koder och stora summor pengar. 

På NVP.se kan du läsa om att polisen i Nacka och Värmdö varnar för sådana äldrebedrägerier. 

Sprid gärna varningen till seniorer i din närhet. Och till andra också, för all del. 

För alla kan vi bli lurade.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x