9 av 10 flyttar till andra kommuner

Värmdö Publicerad 15:43, 08 juni 2021

• ”Blir informerad dag ett om att boendet är tillfälligt”

De flesta nyanlända som kommer till Värmdö flyttar från kommunen när etableringstiden tar slut.
– Den absoluta majoriteten, 95 procent hittills i år, hittar förstahandskontrakt i andra kommuner, säger Sandra von Euler Letsch, enhetschef med ansvar för etablering av nyanlända.

Kommunen erbjuder tillfälliga kontrakt på bostäder inom etableringstiden, normalt sett två år, men det kan bli längre vid till exempel sjukskrivning eller föräldraledighet, dock max 36 månader.
– Därefter anses personerna vara så pass etablerade att man klarar av att hitta sitt eget boende, säger Sandra von Euler Letsch.

Hon säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet, men uttalar sig generellt.
– Redan från dag ett blir man informerad om att det är ett tillfälligt boende. Vi har drop in för bostadssökande och hjälper individer att ställa sig i bostadsköer.
Det är ju inte lätt att hitta en bostad, är två år en rimlig tid att lyckas göra det på?
– Om man väljer att stanna i Värmdö handlar det mycket om tur, att etableringen går ut i oktober eller november. Värmdö är en extremt populär kommun på sommarhalv-året. Hösten är ett bättre tillfälle att hitta bostad.

Hon berättar att 95 procent hittills i år har hittat förstahandskontrakt i andra kommuner. Tidigare år har siffran legat på 91 procent.
Varför stannar man inte i Värmdö då?
– Bostadskön tar ju tio år. De som stannar i Värmdö hittar andrahandskontrakt, bor i Attefallshus eller liknande.
Är det någonting ni hjälper till med, att hitta bostäder i andra kommuner?
– Vi hjälper individer att ställa sig i bostadskö. Sen är det upp till individen att säga ”jag kan tänka mig att bo här”. Då hjälper vi till med vilka papper som behöver skickas in. Sen kan det vara så att hyresvärden vill prata med någon som känner familjen och då går vi in som referenser.
– Vi går inte in och aktivt söker åt någon, det kallas för social dumpning, och det är inte det jag anser att vi gör.
Pappan i familjen uttrycker att han känner att ni inte vill ha familjen här för att de kommer från ett annat land. Har du någon kommentar?
– Det gör alltid ont när någon säger så. Det är självklart att det är sorgligt när duktiga familjer, som har jobb, är självförsörjande och lyckats etablera sig blir tvungna att flytta. Där faller vi på bostäderna. 
– Jag tycker inte att vi inte vill ha våra nyanlända, tvärtom hade jag gärna velat att de kunde stanna. Men majoriteten av de som flyttar får ett förstahandskontrakt på annan ort, och flyttar till ett liv som innebär att de inte behöver tänka på bostad.


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x