Debatt Publicerad 12:44, 05 april 2021

• Elisabeth Svantesson, M, och Deshira Flankör, M, menar att ett införande av fastighetsskatt skulle vara förödande

Ett införande av en fastighetsskatt skulle tvinga människor att sälja sina hem och fritidshus. Det vore ett förödande slag mot Värmdöborna. 
De flesta av oss kommer ihåg att valet 2006 blev en viljornas kamp om fastighetsskatten. Alliansen gick segrande ur striden och under den borgerliga regeringen avskaffades skatten och bidrog till att människor i större utsträckning får rå över sina egna pengar och sin egendom. På senare tid har röster inom Socialdemokraterna höjts för att återinföra fastighetsskatten. Det finns flera förslag på nya former av fastighetsskatten — men målet blir detsamma: Beskattning av något så grundläggande som ens bostad. Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt vill till och med att partiet ska gå till val på frågan.

Åtta av tio hushåll i Värmdö äger i dag sitt boende och fler drömmer om att köpa en lägenhet eller ett hus. Fastighetsskatten slår brett mot alla som har en fastighet, oavsett om detta är ett fritidshus, radhus, villa eller bostadsrätt. Det rör sig inte om några kronor extra utan för en helt vanlig villa här i Värmdö kommun skulle skatten öka med nära 80 procent. En genomsnittlig villa i kommunen kostar cirka 5,2 miljoner kronor. Om fastighetsskatten skulle återinföras, det vill säga med en procent av taxeringsvärdet, landar skatten på 39 000 kronor årligen. Det är en höjning med nästan 30 500 kronor mot dagens fastighetsavgift. 
Dessutom kommer en fastighetsskatt att även gälla för landets bostadsrätter. Bor du i en tvåa i Värmdö kommun kommer din skatt öka från cirka 1 500 kronor till drygt 19 500 kronor årligen. Det här är pengar som helt kan slå undan benen för en ansträngd privatekonomi. Därför är det otroligt viktigt att skatten inte väcks ur sin slummer utan stannar i historien där den hör hemma. 

Värmdö har även ett stort bestånd av fritidshus, näst högst i hela Sverige. Här finns över 14 000 fritidshus och fastighetsskatten skulle även drabba dessa. Det i sin tur riskerar att påverka kommunens konkurrenskraft och ekonomi. När människor bor och verkar här skapas välstånd och en fastighetsskatt riskerar att hämma kommunens attraktionskraft. Moderaterna säger därför nej till denna djupt orättvisa skatt. Går värdet på den bostad du äger upp innebär det inte automatiskt att du har en större inkomst som gör att du har råd att betala mer i skatt. Särskilt sårbart blir det för kommunens pensionärer som äger sitt boende men som inte längre kan påverka sina inkomster. 

Att kräva mer pengar från Värmdöborna för att täcka de okontrollerade statliga utgifterna fungerar inte. Det är dags att Socialdemokraterna förnyar sin inställning och inser att det bästa sättet att öka skatteintäkterna är att minska arbetslösheten och inte genom att krama ur pengar från människor för ett såpass basalt behov som det egna boendet.

Elisabeth Svantesson, M
ekonomiskpolitisk talesperson
Deshira Flankör, M
kommunstyrelsens ordförande i Värmdö


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x