Sport/Boo Publicerad 09:31, 11 mars 2021

• Två fullstora fotbollsplaner nära Boo kyrka • ”Tydlig win-win-situation”

Nacka kommun och Boo församling har en plan – och snart två fotbollsplaner ihop.
I veckan kom församlingen överens med kommunen att hyra ut mark vid Ramsmora för två nya elvaspelarplaner för fotboll.
– Det är sällan man hittar en så tydlig win-win-situation, säger kyrkoherde Henrik Roos.

Folkliga protester mot brist på idrottsytor, behovsutredningen om hur många fotbollsplaner som behövs i Nacka och kritik mot att Sicklavallen inte blev en stor fotbollsplan ser ut att ge effekt. 

Tidigare under vintern presenterades att Erstavik hyr ut mark till två kommunala stora fotbollsplaner vid Källtorp. Och nu har fritidsnämndens ordförande, Gunilla Grudevall-Sten, L, sytt ihop en överenskommelse med Boo församling.

– Jag ar letat runt efter bra plats, fann denna och kontaktade församlingen som äger marken. Det blir fint, säger hon.

–  Jag är glad och stolt över att vi hittat platser och gjort överenskommelser med fastighetsägare om fyra nya fotbollsplaner i kommunen, fortsätter hon.

Boo församling tog tid på sig att bestämma sig, men i tisdags beslutade kyrkorådet att hyra ut naturmarken som ligger längs med Kummelnäsvägen, i Ramsmora. Rådet var enigt då man ser möjligheten att kunna förvalta sin mark klokt och långsiktigt, samtidigt som det blir mer liv och rörelse i området kring Boo kyrka och Ramsmora.

– I vår församling är 25 procent av befolkningen 0–15 år, och med en stor idrottsplats här slipper många flänga iväg för att idrotta. Det är en tydlig win-win-situation då kommunen behöver mark till sina planer, säger kyrkoherde Henrik Roos.

Att församlingen även behöver medel för att renovera sin kyrka är ingen hemlighet. Kyrkan från 1923 ska bland annat handikappanpassas de närmaste åren.

– Det var när kommunen kom överens med Erstavik om planerna i Källtorp som också Ramsmora aktualiserades. Jag som närmaste granne, jag bor i prästgården mitt över vägen, ser fram emot liv och rörelse nu, säger Henrik Roos.

De två nya konstgräsplanerna kommer att byggas på naturmarken öster om Kummelnäsvägen, i närheten av skjutbanan, och mittemot Boo gamla prästgård. Det finns en busshållplats i direkt närhet, men inga grannar som kan bli störda. Marken, drygt 26 000 kvadratmeter, arrenderas av Nacka kommun från Boo församling i 25 år. Förutom två fullstora fotbollsplaner kommer också omklädningsrum och parkeringsplatser att byggas. Inom ett år ska planerna stå färdiga, efter att det blivit ett ärende i kommunstyrelsen och bygglov beviljats.

Liv Sahlberg, klubbchef i Boo FF, är glad över tillskottet.

– Det är klart att vi som bedriver fotbollsverksamhet i Boo är glada. Det här gör det enklare att få träningstider där barnen bor, säger hon.

Vilket namn idrottsplatsen ska få är ännu oklart.

– Det har jag inte funderat på, säger Gunilla Grudevall-Sten.

– Varför inte Kyrkvallen, säger Henrik Roos och skrattar.

Varifrån tas pengarna till investeringen?
– Det är förhållandevis billigt att bygga fotbollsplaner, men svårt att hitta mark. Det finns medel i kommunstyrelsens investeringsbudget, säger Gunilla Grudevall-Sten.

Har det undersökts om det går att flytta tältet vid Nacka IP till Ramsmora?
– Nej. Tältet kommer inte att kunna flyttas. Det är för dyrt, tungt och svårt.

Så det blir inga fotbollsplaner vid Porsmossen i Kummelnäs, som tidigare planerats?
– Nej, ingen fotbollsplan, men möjligen något annat som passar bättre där. När de här planerna byggs blir det överkapacitet i Boo av fotbollsplaner. Vi tar höjd för framtidens behov.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x