Djurö Publicerad 15:02, 16 februari 2021

• ”Lika viktigt som att lära sig simma”

Bor man i skärgårdsmiljö ska man veta hur man tar sig upp ur en isvak. Så resonerar Värmdö skärgårdsskola och därför låter de samtliga högstadieelever prova på de kalla doppen. 
– Jag är väldigt nervös för att det kommer vara riktigt, riktigt kallt, säger eleven Leo Hall.

– Sätt tummarna ovanpå dobbarna, då får du bättre grepp.
Läraren Terese Lindstrand instruerar åttondeklassaren Nicklas Hall som nyss hoppat ner i vaken, och som nu är i färd att häva sig upp ur vattnet. 

Det dryper om hans kläder när han hasar sig upp på vakkanten med hjälp av isdobbarna.
Och han är fåordig när NVP ställer frågor. 
Hur kändes det? 
– Bra. Kallt.
Hur tyckte du det gick att ta sig upp?
– Bra. Inte svårt.

Sen springer han på isen hela vägen in till land, välkomnas av klasskompisarnas jubel och tar sig sen till sporthallen och den uppvärmda bastun. 
Det är ungefär sju minusgrader i luften och nollgradigt i vattnet när tolv åttondeklassare från Djurö skola, en del av Värmdö skärgårdsskola, testar att hoppa i — och ta sig upp ur — en isvak. 

Ambitionen är att alla elever inom skärgårdsskolan ska få möjlighet att bada isvak under sin högstadietid. Men det är inte alltid möjligheten finns. 
– Det här är första gången sedan 2016. Det har inte varit ordentlig is sedan dess. Därför har vi passat på. Sjuorna och niorna har redan badat, och den här klassen är sist ut, berättar Terese Lindstrand. 
Varför vill ni att eleverna ska testa detta? 
– Det ingår i vår verksamhetsplan (skolan har så kallad skärgårdsprofil, reds. anm.). Vårt upptagningsområde är Strömma och utåt, våra elever bor i skärgården. Och gör man det kommer man förr eller senare att vistas på isen, om olyckan då är framme är det bra att ha provat på. Jag tycker det är lika självklart som att eleverna lär sig simma, säger Terese Lindstrand.

Ingen tvekan att hoppa i
Före själva badet har eleverna haft teorilektioner om allt från olika istyper till hur man gör om olyckan är framme.  
När NVP före doppet pratar med Nicklas Hall, och hans kusin Leo Hall, vet de inte riktigt vad de ska förvänta sig av badet. 
– Jag har aldrig badat isvak tidigare. Jag är väldigt nervös för att det kommer vara riktigt, riktigt kallt, säger Leo Hall. 

När han står på iskanten märks dock inte nervositeten. Till synes utan att tveka hoppar han i vaken. Detsamma gäller faktiskt så gott som samtliga — inte en enda dröjer sig kvar på iskanten och tvekar. Vissa tar det till och med ett steg längre, som Niil Bolmström som gjorde ”bomben”, eller Martin Mjörnefeldt som har som mål att stanna i längst av alla.
– Nu andas jag snabbare än jag vill. Och mina ben känns som is, säger han innan Terese Lindstrand säger att han varit i ”överlägset längst” och han slutligen sätter dobbarna i isen och drar sig upp.

Så här gör du om olyckan är framme

• Försök få någon att larma 112.
• Försök att inte gripas av panik. Vinterkläder gör att det tar längre tid att bli så nedkyld att reaktions- och gripförmågan allvarligt försämras.
• Ta dig upp åt det håll du kom ifrån, där vet du att isen höll. 
• Ta dig till fast kant. Om isen brister kan du behöva bryta sönder is med armbågarna.
• Fäst isdobbarna i isen. Ha tummarna ovanpå dubbarna så får du bättre grepp. 
• Flytta en isdubb i taget. 
• När du tagit dig upp på isen, fortsätt åla. Om du reser dig upp kan det bli så att isen brister. 

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x