Snart färdigvaccinerat med första dosen

FOTO: JENNY FREJING
Nacka Publicerad 10:35, 13 januari 2021

• Nu väntar vård- och omsorgspersonal • Oklart hur vaccinvägrare ska hanteras

Två veckor tog det att vaccinera första dosen covid 19-vaccin för alla äldre på Nackas seniorboenden. Sist ut är de äldre på Danvikshem.
Nästa steg är att vaccinera samtlig vård- och omsorgspersonal i kommunen – cirka 2 500 personer – om alla vill.

Vaccineringen mot covid-19 inleddes på de särskilda boendena i kommunen i mellandagarna och avslutas nu i dagarna. Samtidigt drar vaccineringen igång av vård- och omsorgspersonal. Personalen  får själva boka in sig för vaccinering hos den av regionen upphandlade vaccinatören, Vaccin Direkt.

Hur gör ni med personal som inte vill vaccinera sig?
– Det är en bra fråga och något vi diskuterar i regionen. Det finns juridiska problem, det är oklart om vi över huvud taget får fråga om detta. Och vi kan inte ställa krav på att man måste vaccinera sig. Men vi funderar på om vi kan ge personal som inte vaccinerat sig andra arbetsuppgifter, säger Elisa Reinikainen, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS).

– Vi informerar såklart om hur viktigt vi tycker att det är att man vaccinerar sig om man arbetar inom vård och omsorg i kommunen, tillägger hon.

Parallellt med vaccineringen av vård- och omsorgspersonal, som man beräknar kommer att ta ett par månader, kommer vaccinering av hemtjänstkunder och personer som bor på LSS-boenden att starta. Men då är det vårdcentralerna som ska sköta detta, i form av hembesök av sjuksköterskor.

– Vaccineringen på äldreboenden har gått bra och smidigt, det som gjort att det tagit olika lång tid på olika boenden är att läkarorganisationen inte haft tillgång till frys på alla ställen, säger Elisa Reinikainen.

Cirka 800 doser covid 19-vaccin har injicerats i äldres armar de senaste veckorna, då de främst prioriterade äldre samt en del personal på särskilda boenden vaccinerats. Sist ut i första omgången var boende och personal på Vardagas seniorboende i Orminge och de sista 60 äldre på Danvikshem.

Cirka 95 procent av de äldre har tagit vaccinet, några har avböjt och några har inte kunnat ta vaccinet på grund av infektioner.

– Jag tycker att vaccineringen gått bra hittills, men att det borde gå att snabba på processen överlag, säger Elisa Reinikainen.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x