"Skola vi välja skola eller school?"

FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 09:59, 19 januari 2021

• ”Ja, vi skriver mycket om skolorna. Och hur man än försöker värja sig emot det så är det viktiga nyheter som berör och upprör”, skriver NVP:s Jalmar Carlson

 

En notis i dagens NVP om att en rektor bytt skola betyder mer än att en rektor bytt skola.
En artikel visar att finns fler skolor än Engelska skolan som vill undervisa på det engelska språket i Nacka.
Och en riktigt stor nyhet handlar om att skolkarusellen i Värmdö hackar. Munkmoraskolan ska plötsligt inte stängas, trots att det sägs bli för många skolplatser när Engelska skolan ska öppna.

Ja, vi på NVP skriver mycket om skolorna. Varje vecka. Och hur man än försöker värja sig emot det så är det viktiga nyheter som berör och upprör.
Den lilla notisen handlar om Fisksätra, om att friskolan Viktor Rydberg som byggs upp där den tidigare kommunala Fisksätraskolan fanns har ”värvat” en ny rektor — från Nackas mest populära högstadieskola, Ekliden. Vad det kommer att innebära i lärar- och elevförflyttning vet vi inte än, men stängningen av Fisksätraskolan har medfört att unga elever från området går i skolan i Igelboda, och de lite äldre i Skuru. Samtidigt väljer många elever som bor nära Igelboda och Skuru att gå i andra skolor.

Att en ny engelsk skola ploppat upp i Älta kanske inte skapar samma stora omflyttningar i hela Nacka, men är ändå intressant principiellt. Att använda det engelska ordet ”school” i namnet har visat sig ge effekt tidigare. Och att en annan skola i samma koncern fått både kritik och bakläxa när man valt att lägga till engelska som undervisningsspråk har inte avskräckt Dibber i Älta — en skola som dessutom har som mål att växa till en högstadieskola framöver.

Munkmoraskolan ser nu ut att bli kvar samtidigt som kommunen välvilligt låtit Internationella engelska skolan få etablera sig i Charlottendal. 
Oftast händer det saker när kommuner får en engelsk skola. Det kommer att bli omflyttning av elever och skolpengar. Så blev det i Nacka också, men effekterna märktes inte eftersom valfrihetsreformen med fristående skolor så länge och så tydligt format Nacka-bornas vardag. Men Engelska skolans etablering i Nacka strand för elva år sedan satte ändå snurr på skolvalskarusellen i Nacka.

För övrigt börjar skolbreven och broschyrerna ramla in därhemma. Ett av barnen är tydligen i en jätteattraktiv ålder för de lokala skolorna. De vet dock inte om vilken pappa de får på köpet.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x