Ingarö Publicerad 11:44, 10 januari 2021

• "Troligen har den har flugit fel eller blåst med vinden"

Den 24 december kom en sällsynt fågel till Ingarö, en vitvingad trut. Några dagar senare var Lars-Åke Janzon, före detta jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, ute och spanade på fågeln.
– Den vitvingade truten är en årlig gäst på västkusten, men har bara synts till ett fåtal gånger på Sveriges östkust, säger han. 

På julafton upptäcktes den sällsynta måsfågeln vitvingad trut på södra Ingarö. Det är den första gången som den syns till i Värmdö och det fjärde fyndet av den på 20 år i Uppland. Fågeln har hållit till längs den södra Ingarökusten, främst i Torpesand i Björnöreservatet, men även vid Björkviks brygga och i Klacknäset. 

Lars-Åke Janzon, före detta jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, fick nys om att truten setts till på Ingarö genom artportalen, ett digitalt system för att identifiera fågelarter samt för att rapportera var de synts till. Några dagar efter julafton tog han sig ut till den inrapporterade platsen. 
– Där såg jag den vitvingade truten som liknar en gråtrut både till form och storlek, men som har en tunnare näbb och saknar mörka teckningar. Troligen har den flugit fel eller blåst med vinden över till östkusten, säger den tidigare jourhavande biologen.

Fler ovanliga fågelfynd
Lars-Åke Janzon anser att det har blivit mer intressant med fågelspaning de senaste åren, tack vare en ökning av olika fågelarter och därmed även av ovanliga fynd i Nacka- och Värmdöområdet. Och det i sin tur tror han gör att intresset för fågelspaning ökar. Han hoppas att trenden håller i sig och att fler upptäcker spänningen i att spana på fåglar. 
– Ökningen av sällsynta fågelarter här kan härledas till den globala uppvärmningen, vilket gör att fåglar tar sig till ställen där de inte bör vara, säger Lars-Åke Janzon.

Han brukar själv spana efter fåglar i Björnöreservatet på Ingarö, men det finns även mycket fågelliv i Gustavsbergs hamn och i Hemmesta, berättar han. Att hålla sig till öppna vatten som Östersjön är en säker rekommendation från Lars-Åke Janzon. 
– Ute vid kusten kan man ju hålla ögonen öppna efter en måsliknande fågel med vita vingspetsar. Det kan vara den sällsynta vitvingade truten. 


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x