Sport Publicerad 10:00, 29 januari 2021

• Efterlängtad öppning av kommunernas anläggningar

Uttrycket kalvar på grönbete är uttjatat, men funkar bra på Nackas hockeys åttaåringar – och alla andra ungdomar som inte fått tillgång till idrottsplatser under coronarestriktionerna.
NVP var med när sex veckors hockeykarantän avslutades i förra veckan.
– Man får som tårar i ögonen, säger Lina Mellbin, vice ordförande vid sargkanten.

Någon minut försenad hoppar en eftersläntrare in på isen. Och faller pladask. Hade glömt att ta av sig skridskoskydden och tittar förvånat upp som Bambi på hal is.

Men han sätter sig upp och skrattar. Det är dags för hockeyträning igen.

Huvudtränaren Johan Edlund samlar styrkorna, nästan 30 åttaåringar och fem tränare, för första träningspasset på länge. Alla är glada och förväntansfulla.

– Det är lite stelt, men det fungerar bra att åka. Och lite nervöst, men jag har tränat lite extra på Zinkensdamm också, säger Alexander ”Blomman” Blomqvist, sjuårig hockeyälskare som vant och villigt ställer upp på en klassisk hockeypose för fotografen.

– Det roligaste är att skjuta. Jo, jag kan skjuta höjdare, säger ”Blomman” med hård blick.

Coronaåret har drabbat många, även idrotten. Allra mest inomhusidrotten, och kanske hårdast ishockeyn, sporten med en kort och intensiv inomhussäsong med många träningar – som blev helt uppskjuten för de äldsta, och avbruten för de yngre.

I veckan ändrades reglerna, Värmdös kommunala anläggningar öppnade för barn under 16 år på måndagen, Nackas på tisdagen. Dock med restriktioner om antalet aktiva och ledare i varje inomhusanläggning, och regler om hur många som får vara i varje omklädningsrum.

– Egentligen vill vi ju att spelarna ska komma hit och byta om, det är en del av hockeykulturen, att vara tillsammans som ett lag före, under och efter träningarna. Men nu får alla spelare byta om hemma, säger tränaren Mikael Eiritz, som stannat kvar i båset för att prata med lokalpressen och hjälpa eftersläntare med skridskobryne och skydd.

De 30 spelarna tränar på att åka överstegsåkning runt stora bildäck, att hoppa över ett hinder, och att slå enkla passningar under engagerat överinseende av tränarna. Efter en stund märker man att något saknas — målvakterna.

– Normalt sett brukar vi ha två målvakter med. Men vi valde att inte krångla med målvaktsutrusning nu i början. Det är bättre att alla får vara utespelare och träna på skridskoåkning, förklarar Mikael Eiritz.

Klubbens vice ordförande Lina Mellbin står med i båset och ler. Hon och övriga ledare och styrelsemedlemmar har jobbat stenhårt under den märkliga säsongen, med information till föräldrar, med regeltolkning från förbund och Folkhälsomyndigheten, med att få ekonomin att hålla igång, få spelare att byta om hemma och få spelare att inte sluta.

– Vi är så glada att vi är igång igen. Vi gör vad som helst för att följa restriktionerna och se till att våra ungdomar får spela ishockey igen. De yngre spelarna märker inte av ett längre avbrott, det är värre för de äldre. Vårt a-lag har ju inte spelat matcher sedan kvalet i våras, säger hon.

– Men det finns ett sådant engagemang. Förstå att Nacka HK har 130 aktiva ledare, och alla vill såklart att barnen ska få spela, fortsätter hon.

Nacka HK, med cirka 550 spelare, har cirka 100 äldre spelare som fortfarande är utestängda från sin sport på grund av restriktionerna. Och eftersom ingen utomhusrink finns i kommunen längre, och då tälthallarna i Nacka anses vara inomhushallar, kan juniorer och seniorer inte isträna alls. Utom när de går i skolan … NVP träffar på juniorernas lagledare Elisabet Ekroth som står och tvättar juniorernas tröjor.

– Ja, de tränar ju på morgonen, i skolan. Visst är det märkligt att samma killar får träna med skolan på morgonen, men inte på kvällen med laget, som i princip är samma lag, säger hon och tillägger:

– Jag är orolig att en del av de äldre spelarna i klubben kommer att sluta. Tyvärr.

I Nacka HK ifrågasätter man kommunens beslut om att benämna b-hallen som inomhushall, samtidigt som fotbollsklubbarna ifrågasätter maxantalet tillåtna spelare som får träna samtidigt i det stora fotbollstältet bredvid. 45 spelare tilläts till en början i ett tält på 7 700 kvadratmeter. Men efter kritik från klubbarna höjdes maxantalet till 100 personer. Tältet som i somras betecknades som utomhusplan, har nu fått ny beteckning som inomhusplan, vilket gör att juniorer och seniorer inte får tillgång till det tält som från början var tänkt som en ersättning för upplogade utomhusplaner.

– Inte för att det är jätteviktigt att poängtera orättvisor, men i andra kommuner anses ishallar i tält vara uterinkar, som alltså går att använda under coronarestriktionerna. Men i Nacka är tälten ”hallar” och får inte användas av de äldre, säger Lina Mellbin.

Tillsammans med alla andra föreningar som bedriver verksamhet på is i Nacka har Nacka HK lämnat in ett förslag, eller vädjan, till kultur- och fritidsnämnden om att förlänga issäsongen i år.

– Vi har fått rejält höjda taxor och om kommunen vill visa att man bryr sig om sina ungdomar vore det trevligt om vi kunde få träna någon månad längre än normalt, säger Lina Mellbin med en liten blinkning åt kommunen.


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x