Näringsliv Publicerad 14:29, 06 december 2020

• Ny julsång varje dag fram till jul • ” Vi vill att vi ska hjälpas åt att skapa trivsel och gemenskap”

Den årliga julmarknaden blev inställd. Då tog Vi är Älta ansvar för att sprida julstämning bland Ältaborna. Resultatet blev en kalender med sjungande föreningar och företagare.

Det är inte lätt att skapa julstämning när alla marknader och konserter är inställda. Det ville Charlotte Wihk, projektledare för nätverket Vi är Älta, råda bot på.
– Vi är Älta gör i huvudsak tre saker; arrangerar ett vårevent, Ältadagen och en julmarknad. Men inget av det blev ju av i år. Så vi kände att vi ville göra något åt det, och hjälpa till att locka fram julstämningen hos Ältaborna, säger hon.

Hon fortsätter: 
– Det kommer att komma inslag från alla möjliga föreningar och företagare som verkar i Älta. Vissa är vana vid musik och sång, till exempel de som musicerar på Kulturknuten och kyrkorna, men de flesta är vanliga Ältabor.

Företagarförening först ut
Utgångspunkten är att det ska vara en julsång, men fri tolkning gäller. 
– Huvudsaken är att det är juligt. De flesta är sånger, men någon juldikt kommer förekomma, säger Charlotte Wihk.

Den första luckan i  kalendern, som publiceras på Facebook och Instagram, stod Älta centrum företagarförening för. Iklädda tomteluvor och luciaglitter sjöng de ”Goder afton” framför entrén till Älta centrum. I lucka nummer tre tog målvakter i Älta IF ton och, passande nog, sjöng ”Räven raskar över isen”.

Positivt mottagande
Charlotte Wihk vill inte avslöja innehållet i för många luckor, men nämner mäklare som framför ”I ett hus vid skogens slut” och ”Midnatt råder” med Ältas nattvandrare. 
– Alla som har fått höra om idén har blivit inspirerande, men sen har det krävts lite personlig ”pushing” från mig på vissa håll, säger Charlotte Wihk. 

Även mottagandet har varit positivt. 
– Vi har fått jättemånga roliga kommentarer och folk säger att vi sprider julstämning. Och det är precis det vi vill. Vi vill att vi ska hjälpas åt att skapa trivsel och gemenskap. Det behövs särskilt mycket det här året.

Digital lucköppning varje morgon

Bidragen i kalendern presenteras på Vi i Ältas Facebook-sida och Instagram varje morgon klockan 07.00.

Vi är Älta består av föreningsrådet och Älta centrum företagarförening.

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x