Kultur & Nöje Publicerad 14:47, 04 december 2020

• Så blev statyn över Marko Lehtosalo • ”Målet är en bronsstaty i ormrondellen”

Med orm i famnen och en krona på hjässan ska den trona inne på Lindeberg i Orminge — trästatyn föreställande Marko ”Markoolio” Lehtosalo.
– Nästa mål är en bronsstaty i ormrondellen, säger han.

Det är få förunnat att föräras en staty. Och ännu färre som får se den växa fram under blott en vecka. Ormingesonen och artisten Marko Lehtosalo har med andra ord varit med om en ovanlig upplevelse den senaste tiden.

Som NVP berättade i förra veckan kläcktes idén om att resa en staty över honom i radioprogrammet Rix Morronzoo, där han medverkar regelbundet. 
– Det kommer från min låt ”Markoolio anthem”, där jag sjunger att man borde resa en staty över mig i varje kvarter i Orminge, berättar han för NVP.

Först uppmanades lyssnarna att lämna in medborgarförslag om statyn till kommunen, vilket ett tiotal personer också gjorde. Men för att få ett snabbare resultat beslutade radiomakarna istället att göra en insamling — och på mindre än ett dygn hade lyssnarna skänkt de 20 000 kronor som behövdes för att motorsågskonstnären Malin Nilsson skulle skapa statyn.
– Det var en kille som skänkte 15 000 på ett bräde. Han vill vara anonym, men vi fick tag på honom och han sa att det är klart att du ska ha en egen staty, säger Marko Lehtosalo.

Resultatet är en kung med krona och mantel, och med ormar — som såklart symboliserar Orminge — både i famnen och under fötterna.
– Den är fantastisk! Det är ju kung Markoolio! Om man ändå ska ha en staty, då får man släppa handbromsen helt och hållet.

Planen är att statyn ska komma på plats inne på Lindeberg bageri och konditori i Orminge centrum nu på fredag.
– Om det inte vore för corona så hade jag gärna spelat några låtar där också. Nu hoppas jag få klippa ett band.
Vad tänker du om allt det här?
– Det här är stort, jag har inte riktigt smält det än. Det är kul att få en staty gjord när man fortfarande är i livet. Nästa mål är att få en bronsstaty över mig i ormrondellen, säger Marko Lehtosalo med ett skratt.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x