Värmdö Publicerad 16:49, 14 december 2020

• Beslut på onsdag • Manifestation i sociala medier

Kampen för Värmdös små skolor och förskolor fortsätter. Och en folkomröstning om skolan rycker närmare. På onsdag tas beslut.

VÄRMDÖ. In i det sista samlar föräldrar och barn namn för att få till en folkomröstning om de planerade skolnedläggningarna. På onsdag tar kommunfullmäktige det slutliga beslutet om att lägga ner ett antal förskolor och Munkmoraskolan.

Föreningen Värmdös samlade föräldrar driver frågan om ett folkinitiativ för att stoppa nedläggning och centralisering av flera förskolor och skolor, på fastlandet och öarna. De kräver en bättre medborgardialog och att konsekvensanalyser utifrån barnrättsperspektivet görs.

–  Vi har fått in 2 660 bekräftade namn sen den 11 november och vi har ett hundratal på väg in, säger Pernilla Alexandersson, ordförande i föreningen.

För att få till stånd en folkomröstning krävs 10 procent av de röstberättigade i kommunen, motsvarande cirka 3 200 namn.

– Vi har ett halvår på oss för att få till en folkomröstning. Så det är inte längre en fråga om vi når ett folkinitiativ eller inte. Röstar man för förslaget i fullmäktige så röstar man emot tio procent av de röstberättigade i kommunen, säger Pernilla Alexandersson.

Föreningen kommer inför beslutet på onsdag även att ordna en digital manifestation.

–  Vi kan inte samlas, men alla som vill kan bära något gult och ta ett foto och checka in på Värmdö kommun på Facebook eller Instagram med taggen #gultförskolan. Det är ett sätt att visuellt visa folkets vilja. Vi kommer även att ha stöd från gruppen Förskoleupproret på onsdag– så att personal kan engagera sig, säger Pernilla Alexandersson.

Fyra föräldrar kommer att stå utanför kommunhuset klockan 17 och bära gula västar med en siffra för det antal namn man hittills samlat in.

Det verkar ju inte som era protester hjälper, varför tror ni att ett Folkinitiativ hjälper?

–  Det tvingar kommunen att ta fram en folkomröstning. Vi för också fram frågan in i valrörelsen. Men framförallt hoppas vi få politikerna att rösta mot förslaget. För det kommer att bli omöjligt att rösta mot en folkomröstning. Ett argument vi fått höra att det ”nog bara är en liten grupp berörda som är missnöjda” men det tycker inte vi är ett bra sätt att ta hand om invånarnas behov och åsikter. Vi är nära 3 000 namn på en månad. Det hoppas vi politikerna ser, att det här är inte en liten grupp människor, säger Pernilla Alexandersson.

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x