Nacka Publicerad 13:17, 17 november 2020 Uppdaterad 13:32, 20 november 2020

• Åtta hållplatser får glesare busstrafik

Den 13 december blir turtätheten lägre på ett tiotal hållplatser på västra Sicklaön, när buss 53 ersätts av buss 55 på hållplatserna. Nu har boende i området samlat över 500 namn i protest mot förändringen.

Varje år i december inför regionens trafikförvaltning förändringar i SL:s tidtabeller. Detta föregås av en remissrunda, där regionens kommuner får säga sitt.

Som NVP berättat, gäller en av årets förändringar linje 53, som går mellan Karolinska institutet och Nacka. Från och med 13 december får linjen en ny sträckning, vilket innebär att den på åtta hållplatser (Henriksdal, Danviksklippan, Danviken, Saltsjöqvarn, Danvikshem, Finnboda hamn, Gäddviken och Finnberget) ersätts av linje 55. Det innebär i sin tur att dessa hållplatser får glesare trafik — man går från sjuminuters- till i huvudsak 20-minuters­trafik, och linjen trafikeras inte efter klockan 22. Dessutom tappar resenärerna på hållplatserna sin tidigare direktförbindelse till city, eftersom slutstationen för buss 55 är Tanto.

Konstantin Irina, som driver sajten vastrasicklao.se, konstaterar att förändringarna fått mycket kritik från boende i området.

– Det är framför allt boende på Danviksklippan och seniorerna vid Danvikshem som är kritiska, säger han.

För att hjälpa sina grannar har Konstantin Irina dragit igång en namninsamling, som på fredagen hade samlat mer än 360 digitala underskrifter. Dessutom har de analoga listorna på Danvikshem och pizzerian på Danviksklippan samlat ytterligare över 350 namn, uppger Konstantin Irina.

– Så det är ett massivt stöd, säger han.

De som skrivit under vill att SL, Stockholms stad, Nacka kommun samt regionens trafiknämnd och trafikförvaltning gör allt för att behålla buss 53 med nuvarande dragning eller hittar en likvärdig lösning.

Planen är att fortsätta samla namn veckan ut, och sedan överlämna listorna till Nacka, Stockholm och regionens trafikförvaltning.

Konstantin Irina har även haft mejlkontakt med politikerna i regionens trafiknämnd om förändringen. NVP har fått ta del av svaren, och samtliga tillfrågade partier (M, MP och S) konstaterar att beslutet ligger på tjänstemannanivå.

Jens Sjöström, S, oppositionsregionråd med ansvar för trafikpolitik, är i sitt mejl kritisk till detta.

”Vi vill att förändringar kommuniceras i god tid och att politiken faktiskt fattar beslut. I dag är besluten delegerade till tjänstemän. Trafiknämnden informeras bara om vilket beslut som fattats, vilket innebär att nämnden blir lika överraskad som alla andra när förändringarna blir kända. Det är inte okej. Politiken är alltid ansvarig och bör även fatta beslutet”, skriver han.

  • Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x