Värmdö Publicerad 10:55, 12 november 2020

• Folkintitiativ och sorgetåg mot skolnedläggningar • Konstnärer anslöt i protest mot Konsthallsavveckling

Många föräldrar, barn, mor- och farföräldrar samlades på onsdagen utanför kommunhuset i Skogsbo, där budgetfullmäktige höll på, i en manifestation mot skolnedläggningar och centraliseringar av förskolor och skolor från hösten 2021.

Redan klockan åtta på morgonen la arrangörerna, föreningen Värmdös samlade föräldrar, ner en krans med ett kort där det stod "Här vilar medborgardialogen samt Majoritet för Värmdös löften om en levande skärgård, en trygg förskola, samt skolan mitt i byn" och tände ljus. Föreningen har på kort tid samlat drygt 100 medlemmar, och föräldrarna har också skapat en facebookgrupp som samlat 1 600 namn.

Samtidigt lämnade föreningen in ett nytt folkinitiativ för att få till en folkomröstning om skolnedläggningarna. För att få till det krävs tio procent av de röstberättigade i Värmdö. Den senaste skedde 2014 - och då gällde det också skolan.

– Förslagen påverkar hela Värmdö. Många invånare känner sig överkörda. Vi har blivit tvingade till att göra ett nytt folkinitiativ. Vi kräver att att man stoppar planerade nedläggningar och centraliseringar, att kommunen tar et tvälgrundat beslut som inte hastas fram utan ger tid och utrymme för en riktig medborgardialog och riktiga konsekvensanalyser, säger Pernilla Alexandersson, ordförande i föreningen.

Föreningen fanns på plats hela dagen ända till klockan 21, och många valde att komma fram och ställa frågor.

– Vi har haft fullt upp. Det har kommit folk hela dagen och vi har haft många samtal med föräldrar, morföräldrar, de som minns sin skoltid och de som har deltagit i manifestationen, sa Pernilla Alexandersson.

Till ljusmanifestationen klockan 16.30 hade ett hundratal personer samlats och bildade ett coronasäkrat tåg mot Gustavsberg. Pernilla Alexandersson, ordförande, delade ut klisterlappar så att det aldrig blev mer än 50 personer åt gången, lappar som sedan bytte ägare vartefter.

– Kön blir som ett sorgetåg över den dialog som uteblivit, sa Pernilla Alexandersson.

Till den halvtimmeslånga ljusmanifestationen anslöt även kulturen i form av konstnärer, anställda på Konsthallen och ateljéföreningen G-studion för att protestera mot privatiseringen alternativt avvecklingen av Gustavsbergs konsthall. De ställde också ner ljus och sina plakat med orden "Här vilar kommunens kulturpolitik".

– Vi vill inte störa, men vi vill ansluta till er manifestation. Här försöker man splittra upp frågorna, men de elever som går i skolan nu, får alla besöka Gustavsbergs konsthall, som också behövs i ett levande demokratisamtal. Frågorna hänger ihop och handlar om medborgardialog, det handlar om att inte förankra beslut. Det finns många kommuner som förlorat det vi har här nere i Gustavsbergs hamn, sa Anders Ljungberg, professor på Konstfack.

Flera kulturföreningar, däribland ateljeföreningen G-studion, Gustavsbergs hamn ekonomiska förening och Porslinsmuseets vänner, har samlat drygt 2 800 namn i protest mot privatiseringen av Konsthallen.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, var en av de politiker som kom ner för att tala med föräldrarna. Vad tycker du om den här manifestationen, kommer ni att göra någon förändring?

– Budgeten kommer att beslutas enligt det förslag vi har lagt fram. Att folk har samlats här i denna manifestation berör mig så klart, vi är naturligtvis inte gjorda av sten. Det är den tråkigaste delen med att vara förtroendevald i styrande majoritet när vi behöver göra dessa svåra vägval, men det är fortfarande vår uppgift. Vi har olika roller och vi behöver planera för framtiden, sa hon.

Efter nästan exakt tio timmar avslutades budgetdebatten och budgeten togs utan större förändringar. Det innebär att grundskolepengen höjs med tre procent, motsvarandee 12,5 miljoner kronor, och förskolepengen höjs med två procent, motsvarande 5,6 miljoner.

Det innebär att Majoriteten valde att höja skolpengen mer än man från början lagt som en planeringsförutsättning för kommundirektören. Höjningen finansieras genom att Konsthallen konkurrensutsätts alternativt avvecklas, ytterligare "effektiviseringar" på administration och ett förbättrat skatteunderlag.

Däremot blev det en majoritetsåterremiss i beslutsärendet om ö-skolorna, som NVP rapporterat.


 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x