Värmdö Publicerad 15:46, 13 november 2020

• Bil hittad med övertejpad logga • Elsparkcyklar stulna

I förra veckan stals tre bilar tillhörande Värmdö kvalitativa hemtjänst. Det är den tredje stölden som företaget utsatts för på knappt en månad.

Natten till i torsdags stals tre av Värmdö kvalitativa hemtjänsts bilar. Två påträffades redan på torsdagsförmiddagen, efter att hemtjänstföretaget fått tips via Facebook. Loggan hade då täckts med silvertejp. Den tredje bilen var i fredags fortfarande försvunnen.  

Det är inte den första bilstölden som hemtjänstföretaget utsatts för, och den andra stölden möjliggjordes genom att bilnycklarna tidigare stulits.
Natten mellan den 31 oktober och 1 november var det inbrott hos företaget då bland annat kassaskåp stals. 
– I kassaskåpet, som senare hittades i Ösby träsk, fanns bland annat bilnycklar och tjuvarna stal två bilar, säger Jeanette Schulz, samordnare på Värmdö kvalitativa hemtjänst.

En av bilarna hittades redan samma natt, efter att personer blivit påkomna med att försöka skrapa bort loggan från bilen. 

Den andra bilen hann vara borta ungefär en vecka, innan polis påträffade den. Det bekräftar Magnus Mohlin, kommunpolis i Värmdö. 
– En citypatrull fick synt på bilen i Hammarby sjöstad den 7 november. Det blev ett efterföljande där föraren försökte komma ifrån polisen. När det blev stopp, på Järnvägsgatan i Nacka, försökte två personer springa från bilen — men de fångades in av kollegorna, säger han.

De två personerna misstänks för bilstöld, alternativt olovligt brukande. 
– Det går inte att knyta dem till stölden bara för att körde bilen. Det är något vi får utreda vidare, säger Magnus Mohlin.

Efter den första stölden ändrade hemtjänstföretaget rutiner, berättar Jeanette Schulz. 
– Vi satte rattkryckor på alla bilar, och parkerade in de vars nycklar blivit stulna. Men det hjälpte inte. Rattkryckorna sågades av och bilarna kördes iväg genom terrängen. 

Värmdö kvalitativa hemtjänst bestals även natten till den 20 oktober, då någon tog sig in i personalutrymmet och stal eldrivna sparkcyklar.

Hittills har ingen kunnat knytas till stölderna, enligt polisen. 
Jeanette Schulz berättar att man vidtagit ytterligare åtgärder sedan den senaste stölden.
– Nu förvaras inte några nycklar, eller andra värdesaker i vår lokal. Och bilarna är omkodade så att de gamla nycklarna inte fungerar. 
Har hemtjänstkunderna påverkats av stölderna? 
– Nej. Och det är tack vare att vi har världens bästa personal. Som vid den senaste stölden, då bilarna var borta på morgonen. Direkt sa personalen: ”Jag tar egen bil”, eller ”Jag kan cykla”. Tack vare dem har inga kunder drabbats.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x