Värmdö Publicerad 13:41, 18 november 2020

• Ebba Hagander Mir från Välkommen till Värmdö svarar Deshira Flankör om ändrade affischen

I måndags berättade NVP att kommunen ändrade motiv på en affisch inför ett event med föreningen Välkommen till Värmdö. Den person i hijab som var på den ursprungliga affischen ersattes med en stor bild på bibliotekets läs- och skaparbuss.

I artikeln motiverade Värmdös kultur- och fritidschef Fredrik Nornvall sitt beslut med att personen på bilden kunde uppfattas som ett barn i slöja.

– Jag tycker inte att det är bra att kommunen kommunicerar med en sådan bild, sa han.

Även kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, M, gav sig in i debatten. Hon skrev i ett inlägg på Facebook att hon inte personligen beordrat ändringen, men att hon uppskattar att affischen ändrades.

”Att kommunicera en bild med den blågula färgen samt den strikt patriarkalt-kulturella tillämpningen av beslöjningen måste krävt ansträngning och kan på så vis tolkas som provokation. Tvärt emot vad kommunens kommunikation ska syssla med”, skrev Deshira Flankör. 

Nu reagerar Ebba Hagander Mir, grundare av Välkommen till Värmdö, på uttalandena.

– Att Fredrik Nornvall i efterhand säger att det handlar om att han tycker affischen ser ut som en bild på ett barn låter för mig som en ren efterkonstruktion. Jag har visat de båda affischerna för många människor, inte en enda har sagt att de uppfattat personen som ett barn. Det är uppenbart en ung kvinna. Tvärtom har jag fått många positiva kommentarer som att affischen är snygg och konstnärlig, att det är smart med blå-gult på FN-dagen och att det är tydligt att man vill attrahera en viss målgrupp, säger Ebba Hagander Mir.

Hon fortsätter:

– Att Nornvall sedan — som något slags alibi — nämner att den interna tidningen haft en kvinna iförd hijab på omslaget verkar ju inte riktigt vara i linje med det kommunstyrelsens ordförande kommunicerar. Jag tycker det är en tydlig signal på en osund kultur i denna kommun — att det räcker med att kommunstyrelsens ordförande uttrycker en personlig åsikt och kommunledningen går då genast in och byter ut en redan publicerad affisch. Och ett riktigt lågvattenmärke att hon på Facebook kritiserar kommunens anställda för affischen. 

Ebba Hagander Mir säger vidare att det inte är förenligt med FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna att vissa personer inte får representeras på bild för att de är iförda hijab.

– Det är ett vad jag kallar ett förtryck, att inte få representeras.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x