Näringsliv Publicerad 14:51, 01 november 2020

• Fokus på att dela — både utrymme och erfarenheter 

Kontorskollektivet Konstjord på Nobelberget lägger tyngdpunkten vid kreativitet. Och på att dela med sig. Men det betyder inte att enbart konstnärer och kreatörer får plats. 
– Huvudsaken är att man vill jobba i en kreativ miljö, och vill dela den med andra, säger Andreas Blom, en av grundarna. 

Robotbyggare, filmteam, konstnärer, illustratörer, musiker — och en revisor. Alla samsas på samma yta i Konstjords ljusa lokaler i Formalinfabriken, mitt på byggarbetsplatsen på Nobelberget i Sickla. Det är högt i tak och fönsterna är stora. Industrikänslan från den gamla fabriken finns kvar även om inredningen är modern. 

Det är tydligt att detta coworking space, eller kontorskollektiv som det också kallas, har fokus på kreativitet. Det är färgglatt, finns innovativa lösningar och i det kombinerade köket/kontorslandskapet står konstnärer och jobbar med olika verk.

”Många vinster”
Men ett klassiskt kreativt yrke är inget krav för att vara välkommen. 
– Huvudsaken är att man vill jobba i en kreativ miljö, och vill dela den med andra. Och vi vill ha en bra blandning, och en bra blandning behöver balans. Därför skulle vi behöva fler medlemmar som har ”vanliga” jobb — jobb där man inte tänker ”kreativitet” direkt. Några fler revisorer till exempel, säger Andreas Blom, en av grundarna. 
– Så blir det: kredit, debit — och en robot, tillägger han med ett leende.

För en annan viktig byggsten i Konstjords filosofi är att dela med sig. Av erfarenheter, kunskap och kompetens. Och kanske även utrustning och utrymme. 
– Det finns många vinster med att dela utrymme med personer som gör saker långt ifrån det du själv gör. Vi sitter på så mycket olika kompentenser och resurser som vi kan byta med varandra, säger Andreas Blom.
– Vi jobbar med delningsoptimering. Alltså, vi vill göra det så lätt som möjligt att dela med sig. Även när det kommer till plats, säger han och förklarar: 
– Någon som är morgonmänniska kan ju dela platsen med någon som helst jobbar kväll. Och så kan man dela på kostnaden.

Ett mål är att de flesta utrymmena ska kunna användas till mer än en sak. Till exempel har ett mötesrum inretts för att funka som poddstudio, och den stora- fotostudion kan användas för utställningar, repetition och workshops. Alla har tillgång till samtliga utrymmen.

I köket/kontorslandskapet finns ett gäng ”kontorsbås”, ledigt avdelade med enkla träkonstruktioner och tyg. 
– Att inte ha väggar skapar signaler som säger ”här delar vi”. Det blir naturligt att titta in hos varandra, fråga och be om hjälp, säger Alice Bulukin, som ansvarar för kontorets verkstad i källaren, och tillägger:
– Det blir också som ett praktiskt statement, vi visar att det här funkar. 

Respektera allas lika värde
Andreas och Alice hittade varandra i konstprojektet Satans demokrati, som fram till årsskiftet 2017/2018 huserade i nu rivna lokaler på Nobelberget. 
– Efter det ville Atrium Ljungberg ha kvar kulturen på berget och frågade: Vad kan ni göra i Formalinfabriken?, berättar Andreas Blom.

De flyttade in i september förra året, och sedan dess har verksamheten växt fram.
För att göra Konstjord till sin arbetsplats krävs ett medlemskap. Det kostar olika beroende på vilket typ av utrymme man vill ha, och behöver. En egen plats som man bara själv nyttjar är lite dyrare än en plats som man kan tänka sig dela med andra. Det samma gäller om platsen ska vara i ett öppet utrymme, med liv och rörelse runt omkring, eller i en lugnare, mer privat avdelning. 

Just nu har Konstjord knappt 30 medlemmar, men hoppas växa. Målet är att bli 45 till jul.
För att bli medlem måste man skriva under på två förhållningsregler: Respektera allas lika värde och viljan att ha en kreativ arbetsplats.
– Vi vill inte ha för mycket regler. Man ska komma till jobbet som den man är. Om du inte kan det är det kanske inte rätt plats för dig, säger Alice Bulukin.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x