Kultur & Nöje Publicerad 15:22, 04 november 2020

• ”Folk är törstiga efter livemusik”

Det finns gott om kvinnor i bluesens och rockens historia. På lördag lyfts några av dem på Bistro Gustavsberg när Violet Green gästar. Publiken bjuds inte bara på musik utan även en lektion om musikhistoriens bortglömda kvinnor.
– Det är verkligen något extra, säger bistrons Anna Runberg.

När coronapandemin slog till på allvar i mars tystande livemusiken på Bistro Gustavsberg. Men efter ett uppehåll på några månader vågade man under senare delen av sommaren börja arrangera spelningar utomhus. Det märktes att gästerna hade saknat musiken, säger Anna Runberg, som driver Bistro Gustavsberg tillsammans med Andreas Stenberg.
– Folk var så törstiga efter livemusik när vi drog igång igen, säger Anna Runberg.

Evenemang och musik är en viktig del av Bistro Gustavsberg, förklarar Anna Runberg. Därför är det viktigt för henne och -Andreas Stenberg att fortsätta erbjuda till exempel konserter trots att det nu, på grund av pandemin, måste ske framför en mindre publik.
– Vi har en stark grundidé att vi ska erbjuda engage-mang och upplevelser i området. Man får bestämma sig för att det ska funka, säger Anna Runberg. 
Hur väljer ni musiken?
– Vi försöker vara lite utspridda, för våra gäster gillar ju olika. Vi har haft allt från synthkvällar till jazz- och Corneliskvällar. Förra hösten spelade Adolphson och Falk och i helgen (läs: förra helgen) spelade acapella-gruppen Solala. Och Viktor Sand, vår ”husmusiker”, är återkommande.

Janis Joplin och Nina Simone
På lördag gästar bandet Vio-let Green bistron med sin show ”Tell it like it is!”. I den lyfter det sex kvinnor starka bandet inte bara Janis Joplin och Nina Simone, utan även mindre kända kvinnor som Sister Rosetta Tharpe och ”Big Mama” Thornton. 

Showen beskrivs som en ”skattkista fylld med musik och anekdoter om kreativa kvinnors livsöden och inflytande”. Flera av de bortglömda kvinnliga pionjärerna som varit betydelsefulla inom blues, rhythm and blues, soul och rock’n’roll hyllas.
– Violet Green är nog relativt okända på Värmdö, men vi hoppas att blueskvällen ska ändra på det. De är ett gäng otroligt talangfulla musiker. Det blir verkligen något extra, säger Anna Runberg. 
– Publiken bjuds ju inte bara på musik, utan det blir en hel show. Och man kommer nog kunna lära sig en hel del om de kvinnliga musikerna som de hyllar, fortsätter hon och förklarar att den som vill se showen köper biljett där middag ingår. 
– Det är något vi aldrig testat förut, men vi hoppas det faller väl ut. Än finns det några platser kvar.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x