"Riktig patientmakt är att slippa välja"

Lisa Rasmussen, V. FOTO: PRESSBILD
Debatt Publicerad 17:00, 08 oktober 2020

• Debatten om Kry i Sickla fortsätter • Vänsterpartiet svarar Tobias Nässén, M: "Inte en slump att Kry väljer att etablera sig i Sickla och inte i Fisksätra"

Tobias Nässén håller valfriheten högt – men är det företagens eller medborgarnas valfrihet som är viktigast? Listningskaoset som uppstått kring Kry glömmer han att nämna.

Att söka vård är inte som att gå på restaurang. Som patient vill vi inte läsa recensioner på nätet, inte be om tips bland vänner och bekanta, inte gå dit och testa en gång och se om det är nåt för oss. Vi vill inte shoppa runt efter en vårdcentral. Moderaterna pratar gärna om vikten av köksbord, och tycker att det är där man ska diskutera sitt val av vårdcentral. Men ärligt talat: visst finns det roligare saker att prata om kring middagsbordet?

Vi tycker att den närmast belägna vårdcentralen ska vara tillräckligt bra. Att det ska gå att få tid snabbt, att personalen trivs på jobbet och orkar lyssna på oss när vi berättar om så privata saker som vår hälsa. Om regionen ser till att primärvården har de resurser som krävs för detta behöver inte vårdcentraler tävla med varann om patienternas gunst. Det är ingen utopi. Allt som krävs är politisk vilja.

Tobias Nässén skriver att en av grundpelarna i svensk sjukvård är att makten över vården ska ligga hos patienterna, och att valet av vårdcentral är själva maktutövandet. Logiken är marknadens; den som inte lyckas erbjuda en tillräckligt attraktiv vara konkurreras ut. Kvar blir de bästa alternativen.

Problemet är bara att inget av dessa alternativ ligger där folk har störst behov av vård. Det är inte en slump att Kry väljer att etablera sig i Sickla och inte i exempelvis Fisksätra. I områden med lägre inkomster och högre arbetslöshet finns också mer ohälsa. Patienter med flera diagnoser och långa sjukskrivningar ger inte samma klirr i kassan för företag som Kry eftersom det är ”färdiga” patienter de kan skicka faktura till regionen för. Därför är det inte aktuellt att öppna vårdcentral där de sjukaste faktiskt bor. Är detta verkligen patientmakt? Som vi ser det ligger makten snarare hos vårdföretagen.

Kry är alltså ointresserade av att ha de sjukaste som patienter. Trots det vill de gärna att de listar sig hos dem, eftersom de får skattepengar för varje person de har i sina rullor. Att patienterna har svårt att komma till deras vårdcentraler är inget de bekymrar sig över. Tusentals människor har gjort ”valet” att lista sig hos Kry, och vittnesmål har strömmat in om att valen inte varit avsiktliga. Att ett företag på detta sätt lurar till sig pengar från regionens vårdcentraler verkar inte röra Tobias Nässén i ryggen. Han låtsas istället att ingen klagat, att alla ha gjort medvetna val och att en fri vårdmarknad är den bästa av lösningar, trots att forskning gång på gång bevisat motsatsen.

Vård är inte en vara, det är en rättighet. Tobias Nässén, M, verkar tyvärr ta alltför lätt på den rättigheten.

Anna Sehlin, V, regionråd i opposition
Jonas Lindberg, V, sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm
Lisa Rasmussen, V, gruppledare Vänsterpartiet Nacka kommun


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x