”Orimligt att använda statsbidragen till skattesänkning”

Nacka Publicerad 11:17, 21 oktober 2020

• S kritisk till Alliansens budget

Socialdemokraterna i Nacka är inte oväntat kritiskt till Alliansens budgetförslag – som innehåller skattesänkning.

– Det är orimligt att använda statsbidrag för välfärd och coronaersättning till att sänka skatten, säger Khashayar Farmanbar, oppositionsråd.

Budgeten är inte offentlig ännu – endast pressen har fått tillgång till den – men av den information som nått Khashayar Farmanbar om den får honom att reagera:

–  Jag skulle säga att budgetförslaget är skadligt för Nacka. De uppräkningar som görs är normala, och den stora ökning som tillkommer äldrenämnden är i stort sett välfärdspengar från regeringen, säger Khashayar Farmanbar, vars parti kommer att lämna in en så kallad skuggbudget om ett par veckor, inför budgetfullmäktige.

Alliansen presenterade i går en stark budget med ett stort utrymme, mycket tack vare större skatteintäkter men också för att statsbidragen ökat rejält. Förutom uppräkning av skol- och hemtjänstcheckar, samt att man lägger rundan en stor del i reserv, så föreslås en relativt stor skattesänkning med 20 öre per intjänad hundralapp.

S i Nacka menar att budgeten förutsätter nedskärningar inom sociala verksamheter för att den ska gå ihop och att det är märkligt i dessa tider då arbetslösheten mycket väl kan komma att stiga.

– Anledningen till att skatteinkomsterna blev större än förväntat var ju att många kunde jobba vidare med bidrag från staten.

Att statsbidragen inte är villkorade, ska inte innebära att de kan användas till vad som helst, menar han.

– Jag kan lova att de flesta av de föräldrar som får 60–65 kronor i lägre skatt per månad hellre skulle se att pengarna användes till skola och omsorg. Det är vansinnigt att bränna pengarna i stället för att använda dem i verksamheten.

Att de tre nämnderna arbets- och företagar-, kultur- och fritids-, får mindre pengar i 2021 än tidigare året kritiserar han också.

–  Vi vet att många vill ha mer satsning på idrott och fritidsgårdar. Liksom att behovet av arbetsmarknadsinsatserna kommer att öka framöver. Nu ser det inte att bli så. I stället får vi ett av landets lägsta kommunalskatter, säger Khashayar Farmanbar.

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x