Djurö Publicerad 14:52, 16 oktober 2020

• Mötesplats Stavsnäs har startat ett allaktivitetshus • ”Fantastisk uppslutning”

Sedan två år tillbaka arbetar Mötesplats Stavsnäs för ökad gemenskap på östra Värmdö. Nu har föreningen en fast punkt — ett allaktivitetshus i Stavsnäs by.
– Vi upplever en fantastisk uppslutning kring den nya platsen, säger Mia Enander Lanner, en av initiativtagarna.

16 lokala föreningar på östra Värmdö har gått samman, med målet att jobba förebyggande mot utanförskap. Arbetet går under namnet Mötesplats Stavs-näs samverkansförening, och aktiviteterna har varit igång i omkring två år. 

Bland mycket annat har föreningen dragit igång ett återbruk ihop med Djurö Vindö IF, där sportartiklar och kläder säljs vidare eller ges bort, och projektet Sjöben & båtjobb, som syftar till att få in nyanlända personer i båtbranschen. Man har också haft en träffpunkt vid Stavsnäs gärde, och samordnat handlingshjälp för äldre under pandemin. 

Och insatserna har gjort stor nytta, enligt Mia Enander Lanner, initiativtagare till föreningen ihop med Per Lejoneke.

– Förändringen är tydlig och omfattande. Det handlar om till synes små skillnader i att man hälsar på varandra, har en ökad förståelse för människors situa-tion och samarbetar kring utanförskapsfrågorna som ju berör alla, säger Mia Enander Lanner.

Läxläsning och vägledning

Nu tar föreningen nästa
steg, och inrättar ett all-aktivitetshus i lärarbostaden i Stavsnäs by. I huset ska ett medborgarcenter inrättas, där man kan få hjälp med bland annat myndighetspapper, läxläsning och cv-skrivning. Man kan även komma dit med sina frågor och bli vägledd till rätt instans eller myndighet.

IT-stöd för seniorer anordnas i huset, och planer finns på uteaktiviteter och ett språkkafé. Dessutom kan Mötesplats Stavsnäs medlemsföreningar disponera huset för sina aktiviteter.

– Vartefter kommer vi att se hur behovet ser ut och vad människor behöver hjälp med. Det är först nu som vi har en plats att utgå ifrån, träffas på och utveckla verksamheten, säger Mia Ennander Lanner.

I onsdags invigdes mötesplatsen med ett öppet hus, där besökarna fick plantera en lök var i trädgården, som till våren blir påskliljor.

– Vi upplever en fantastisk uppslutning kring den nya platsen. Alla hjälper till och alla vill bättre förstå hur de kan göra mest nytta. Ingen gör allt, men alla gör lite, säger Mia Ennander Lanner.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x