"Kry öppnar i Sickla — ett hot mot nära vård"

Lisa Rasmussen, V. FOTO: PRESSBILD
Debatt Publicerad 11:50, 06 oktober 2020

• Vänsterpartiet i Region Stockholm oroas över vårdbolaget Krys etablering i Nacka

Nätläkarföretaget Kry planerar en ny vårdcentral i Sickla köpkvarter. De har kritiserats hårt för sin strategi att få folk att lista sig hos dem utan att tydligt informera om vad det innebär. Nu hotas även Nackas vårdcentraler av Krys etablering.

Sedan Kry öppnade sina vårdcentraler i Stockholm har nästan 13 000 människor på kort tid listat sig hos dem. Medier har rapporterat om att många av de som loggat in med bank-id och registrerat sig hos Kry inte förstått att de valt Kry som sin vårdcentral, utan uppfattat att de gått med i en kundklubb.

När Kry nu öppnar i Sickla tyder allt på att de kommer att använda sig av samma strategi: då människor vänder sig till deras vårdapp för enklare åkommor kommer de att uppmanas att ”Välja Kry” vilket innebär att de listar sig hos dem och därmed inte längre hör till sin lokala vårdcentral.

När du listar dig hos Kry förlorar din lokala vårdcentral pengar. Om tillräckligt många patienter överger vårdcentralen i området där de bor får den säga upp personal, och i värsta fall stänga. Det blir svårare att få tid snabbt, och sannolikheten att du får träffa en läkare som känner dig minskar. Istället måste du ta dig till köpcentret i Sickla, vilket kan vara svårt om du till exempel är äldre eller har en funktionsvariation.

Kry är inte vilken vårdcentral som helst. Genom aggressiv marknadsföring har man uppmanat människor att söka vård för exempelvis förkylning, som du lika gärna kan få hjälp med på närmsta apotek. De har skrivit ut mer antibiotika än andra vårdgivare, och forskning har visat att nätläkarna inte alls avlastar den vanliga vården utan endast suger resurser från den.

Efter varje app-besök skickar de sedan en faktura till Region Stockholm. Förra året landade kostnaden på 204 miljoner kronor, vilket motsvarar 360 heltidsarbetande sjuksköterskor. Och nu har Kry alltså hittat ytterligare ett sätt att sko sig på vården då de får skattepengar för varje listad patient.

Vi i Vänsterpartiet vill se ett slut för privata vårdföretags möjlighet att göra vinst på våra skattepengar. Det blågröna styret i Region Stockholm har skapat ett system där de själva inte kan förhindra att företag som Kry lurar till sig pengar. Privata företag hör helt enkelt inte hemma i vården, det har än en gång blivit tydligt.  

Vi vill uppmana Nackas befolkning:
1. Lista inte om er hos Kry. Värna era lokala vårdcentraler, så att vården även i framtiden kan komma alla till del.
2. Rösta bort de blågröna politiker som gjorde Krys etablering möjlig, så att vårdens pengar kan gå till vård, inte vinst.

Anna Sehlin, V
regionråd i opposition

Jonas Lindberg, V
sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm

Lisa Rasmussen, V
gruppledare Vänsterpartiet Nacka kommun


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x