Krönika Publicerad 11:02, 13 oktober 2020

• Roligt och inspirerande att se engagemanget från NVP:s läsekrets, skriver NVP:s Hanna Bäckman

Det kom en man in på redaktionen. Med sig hade han en sedel av ej obetydlig valör, och en handskriven liten lapp. 
”Till Nacka Värmdö Postens medarbetare”, stod det.
”Jag vill på detta sätt visa min uppskattning för det fantastiska arbete som ni utför, så att vi som bor i närområdet hålls underrättade om händelser som övrig media inte omnämner.”

Vi på redaktionen blev smått generade av berömmet, och försökte förmå honom att inte överlämna sin sedel, men han insisterade.
”Det här är det bästa som hänt här i dag”, konstaterade reporter Jalmar Carlson glatt efteråt. Jag håller med, skulle nog säga det bästa på hela veckan, minst. 

Det är så roligt och inspirerande att se engagemanget från NVP:s läsekrets. Vår mejlkorg svämmar över av tips, bilder och insändare, och bara en bråkdel av dem når tidningssidorna — alla dessa prioriteringar är en ständig källa till dåligt samvete för min del, men allt får helt enkelt inte plats. 

Särskilt när en stor nyhetshändelse inträffar, som de nu pågående skolförändringarna i Värmdö, märker vi hur stor roll vi spelar som den enda helt igenom lokala tidningen i Nacka och Värmdö. Det är till oss som upprörda föräldrar hör av sig, det är hos oss som politikerna vill föra debatten. Debatt var det sannerligen i förra veckan också på NVP.se, då regionens politiker diskuterade vårdaktören Krys etablering i Sickla i inlägg efter inlägg. Och då är alla inskickade bidrag inte ens publicerade.

Ett kvitto på att vi gör en bra tidning fick vi också i fredags, när Gratistidningarnas gala ägde rum. Läs artikel här. Vi var nominerade i fem kategorier och tog hem två: Årets gräv och Årets gratistidning, tävlingens kanske tyngsta priser. Grävjobbet spände över hela förra året — det pågår egentligen än — och handlar om alla turer kring äldreboendet Gustavsgården, med dödsfall till följd av bristfällig omvårdnad. Kommunen har inte alltid varit nöjda med rapporteringen, men många läsare och anhöriga har hört av sig, och politikerna har varit tvungna att agera.

Jag vågar påstå att vi har åstadkommit grävande lokaljournalistik som har gjort både avtryck och skillnad. Precis vad en bra tidning bör göra.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x