Näringsliv Publicerad 10:23, 24 september 2020

• Grönsaker, must och müsli i årets Värmdökasse

Det finns fler sätt att köpa närproducerad mat i Värmdö. Nu på lördag sker försäljningen av årets Värmdökasse — fylld med lokala läckerheter.

Äppelmust från Värmdö musteri, potatis och rapsolja från Säby gård, grönsaker från Östanviks gård på Nämdö, lingonsylt och müsli från Nora gård och salt smörkola från Värmdö pralin. Så lyder innehållsförteckningen för årets Värmdökasse. 

Föreningen Smaka på Värmdö, som samlar lokala matproducenter, ligger bakom matkassen, som under säsong funnits att köpa i över tio år i Värmdö.
I år blir upplägget dock lite annorlunda, berättar Amanda Ranebo, styrelseledamot i Smaka på Värmdö och ägare av Müsliriet på Nora gård. Tidigare har man haft försäljning återkommande under september vid Grisslinge.
– Vi har valt att ta det säkra före det osäkra på grund av corona och har därför bara ett försäljningstillfälle i år, på lördag vid Nora gård, på ett större område än tidigare. Eftersom alla marknader varit stängda i sommar finns det ett stort sug efter detta. Både vi på Nora gård och Säby gård på Ingarö har haft fler besökare än vanligt, berättar hon.

Målet är att fylla och sälja 100 kassar.

– Vi hoppas att det kommer att räcka. Tillgången på grönsaker styr hur många påsar vi kan få ihop. Vid sidan om kassen kommer det även bland annat att säljas ägg och potatis, säger Amanda Ranebo.

Vad tycker du om att ni i år har fått konkurrens av Reko Värmdö?

– I grund och botten är det något positivt. Vi vill ju åstadkomma samma saker, att få fler att handla lokalt och att stödja lokala producenter. Sedan har vi valt lite olika tillvägagångssätt. Smaka på Värmdö satsar på producenterna inom kommunen medan Reko har ett större upptagningsområde.

Säljs på Nora gård

Försäljningen sker den 26 september klockan 10–15 på Nora gård. Ingen förbeställning krävs.


 
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x