Nacka Publicerad 12:09, 19 september 2020

• Ska verka för ett klimatneutralt Nacka år 2045 • Hotel J gör ytterligare miljöåtgärder

Ett klimatneutralt Nacka år 2045 är målet. Ett nytt klimatnätverk för kommunens företagare är ett av medlen. Snart hålls det första mötet.

Den 9 oktober äger det första mötet med Nackas nya klimatnätverk rum. Det blir ett digitalt sådant, och kommunens miljöchef Per Enarsson hoppas och tror på en bred uppslutning bland Nackas företagare. Redan en månad före mötet hade ett 50-tal anmält att de kommer att medverka, såväl hotell som bilverkstäder.
– Målet är att gemensamt verka för ett klimatneutralt Nacka år 2045, säger Per Enarsson och fortsätter:
– Företagen har ju kommit olika långt, samtidigt som kommunen behöver inspiration för att vidta rätt åtgärder. Många företagare har uttryckt önskemål om att få stöd och hjälp med de här frågorna. Nu ska vi bena ut på vilket sätt vi kan hjälpas åt och inspirera varandra.
Tanken är att nätverket ska ha träffar en till två gånger per år.
– Det kan kännas som det är lång tid kvar fram till 2045, men samtidigt känns år 1995, det vill säga 25 år tillbaka, som igår … Vi kommer att behöva ha regelbundna avstämningar, och försöka uppnå delmål på vägen.

Per Enarsson framhåller att det också finns pengar för företagen att tjäna på att bli mer miljövänliga. Det är en konkurrensfördel att visa att man tänker på klimatet, beställare som exempelvis kommuner ställer allt högre miljökrav på sina leverantörer — och energieffektivisering kan i sig innebära klirr i kassan.
– Det kan handla om att man stänger av maskiner som står på stand-by hela natten eller behovsstyrd ventilation. Det kan finnas stora pengar att tjäna på det.


Svanenmärkt hotell tipsar om soppress

Ett företag i Nacka som länge arbetat med miljöfrågor, och som ska vara med i det nya nätverket, är Hotel J. Redan för tio år sedan blev hotellet Svanenmärkt. Senaste tillskottet på miljöfronten är en soppress.

Hotel J, som ingår i Nobiskoncernen, är sedan omkring tio år tillbaka Svanenmärkt. Även Restarant J, nere vid vattnet, innehar miljömärkningen, som kräver att man arbetar med miljöfrågor ur olika perspektiv. Ett av kraven är att man ska ha ekologisk, närproducerad och rättvisemärkt mat på menyerna. Ett annat att man ska byta ut miljöfarliga kemikalier vid diskning och städning. Dessutom ska man minska sina transporter och sortera sitt avfall. 

Just på de senare två punkterna har Hotel J nyligen infört ett mer effektivt system, berättar vice vd:n Maximilian Catenacci.
– Vi har fått hjälp av en sopkonsult, och har köpt in en maskin som trycker ihop avfallet och gör det mer kompakt. På så sätt får vi färre hämtningar av soporna. Omkring 40 procent av tömningarna har vi kunnat ta bort, säger han.

Han nämner även att hotellet har solcellspaneler på taket, som bidrar till uppvärmningen av husen.
Hotellet kommer att vara med i klimatnätverket.
– Jag är intresserad av vad vi kan göra framåt, för att ta hand om vår omvärld och även ur ett ekonomiskt perspektiv. Det kostar mer och mer att vara omiljövänlig, och i de här tiderna är ekonomiska lättnader alltid välkomna


 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x