”Nu krävs pedagogiska politiker”

FOTO: LÄSARBILD
Krönika Publicerad 10:02, 29 september 2020

• Att skol- och förskolenedläggningen upprör många är inte så konstigt, konstaterar NVP:s Hanna Bäckman

”Lokaleffektivisering”, ”samlokalisering”, ”ej ändamålsenliga lokaler”. Ja, med de orden beskriver Värmdö kommun bakgrunden till vad som är på gång att hända med en lång rad förskolor och skolor i kommunen.

I klartext handlar det om att flera förskolor och en skola — Munkmoraskolan — planeras att läggas ner, bland annat på grund av att många platser står tomma. Istället ska barnen och eleverna flyttas in till andra skolor och förskolor. Munkmoraskolans nedläggning startar en kedjereaktion, som i slutändan leder till att fjärdeklassarna på nyrenoverade Ekedalsskolan kommer att behöva flytta upp till Kvarnbergsskolan. 

Föräldrarna nåddes av beskedet förra tisdagen, via skolplattformen Schoolsoft, och de bestörta reaktionerna lät inte vänta på sig. Såklart. 
Att ens barns skola eller förskola försvinner är ingen liten sak. Fråga mig — jag vet. Den fina, lilla, trygga förskolan där båda mina barn gick lades ner för drygt ett år sedan. Det var först upprörande, sedan mest sorgligt, när vi insåg att vi inte kunde göra något åt det. Och det tog tid för vår son — och oss — att riktigt finna oss till rätta på den nya, stora förskolan, där det går tio gånger så många barn som på den förra (!).

Så, vad det långsiktiga resultatet av planerna blir vet vi nog först om några år. Men det står i alla fall helt klart att ett omedelbart resultat är en utbredd oro, ilska och besvikelse bland hundratals, kanske tusentals, föräldrar och barn. Precis som skedde när den förra skolomorganisationen var på tapeten 2012. Den gången ledde kritiken från föräldrahåll till en folkomröstning 2014 — där utfallet blev att Värmdöborna tyckte att kommunen skulle ta fram den nya organisationen ihop med föräldrar och skolpersonal.

Att kommunen parallellt med nedläggningsplanerna nu låter fristående Internationella engelska skolan öppna en stor förskole- och skolenhet i Charlottendal sticker sannolikt i ögonen på många. 
Nu gäller det med andra ord för majoritetspolitikerna att visa sig från sin allra mest pedagogiska sida — de har rätt så mycket att förklara för elever och föräldrar i Värmdö.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x