Boo Publicerad 13:19, 21 september 2020

• Prisad förskola trivs med sin gröna framtoning

Kompost, sopsortering, vegetarisk mat och odling. På miljöprisbelönade Kummelnäs förskola står hållbarhet i fokus sedan länge.
– Vi fostrar våra barn för en hållbar framtid, inte om en hållbar framtid, säger pedagogiska utvecklingsledaren Petra Ward.

De var tidiga med att kompostera och sopsortera, fortsatte med att grön flagg-certifiera förskolan och fick i vintras Nacka kommuns miljöpris. Går man tillbaka i NVP:s arkiv ser man att Kummelnäs förskola var först i Nacka att få utmärkelsen skola för hållbar utveckling, och att de för tio år sedan var med i japansk tv för att förklara hur kompostering går till.På plats förstår man varför.

Det doftar gott från nybakt bröd i köket, och därinne berättar kocken Alexandra Grönros att det blir vegetarisk soppa till lunch.
– Vi äter kött eller korv väldigt sällan, däremot fisk ett par gånger i veckan och minst två vegetariska luncher i veckan, ibland också veganskt, säger hon och visar stolt upp diplom om utmärkelser hon och förskolan fått.

Petra Ward berättar om hur förskolan arbetar och att det kräver både planering, dokumentation och uppföljning för att få grön flagg-certifieringen från Håll Sverige rent.

Hon förklarar vidare hur man arbetar med de fyra elementen (vatten, luft, jord, eld) och att man systematiskt ser till att koppla globala mål till läroplanens mål. Matresterna som komposteras ger ny jord som man sätter nya grödor i.
– Det handlar om att fostra våra barn för en hållbar utveckling — och vi tycker att vi lyckats när föräldrarna berättar att det är barnen som ser till att sopsortera, kompostera och återanvända saker, säger Petra Ward med ett leende.
– Att plocka skräp sitter i ryggmärgen hos barnen som går eller har gått här. Och att spara och återanvända saker för att kunna skapa vet och vill alla. Föräldrarna märker det, fortsätter hon. 

Ute på gården blir det en upptäcktsfärd mellan kojor, komposter, odlingslådor, blommor, bär och frukter, som avslutas vid en kryddträdgård med en lummig humlebåge.
– Vi har en väldigt stor och spännande gård, det är lite av en förutsättning för att kunna arbeta som vi gör. Allt det vi arbetar med går att göra utomhus, säger Petra Ward.

Fast det stora mjölkpaketsslottet är byggt inomhus, på avdelning Björken. Pedagogen Petra Bergendorrf förklarar att det var avslutningen av ett projekt om skräp.

Ett par hästar skrittar förbi på gatan och ettåringarna Erik och Charlie pausar i sitt björnbärsätande. 
– Björn!, säger Erik och visar NVP:s reporter på björnbär som växer mot förskoleväggen.

På gångstigen mellan förskolans två hus kommer köksbiträdet Micke Käld gående, kånkandes på soppa och grönsaker. Han ser glad ut.
– Det är riktigt roligt att göra i ordning maten, att skära upp bitar med grönsaker för man vet att barnen äter. De gillar det här, och de är intresserade, säger han.

Tillbaka i köket förklarar Alexandra Grönros att hon gör allt för att arbeta klimatsmart, att det ekologiska utbudet via Nacka kommuns inköp fungerar, men att det vore roligt att kunna handla mer lokalt och närodlat framöver.
– Maten fungerar, utan tvekan. Det händer ganska ofta att barnen och deras föräldrar frågar efter mina recept. 


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x