Saltsjöbaden/Fisksätra Publicerad 12:13, 04 september 2020

• Kommunen och Stena vill sätta upp trygghetskameror • Gerdau: "Systemhotande brottslighet"

Såväl polisen och kommunen som Stena fastigheter reagerade i förra veckan på våldsamheterna i Fisksätra. Polisen satte in extra patrullering, Stena lovade mer väktarbemanning och Mats Gerdau, M, vill snarast sätta upp trygghetskameror.
– Den här brottsligheten är systemhotande, säger han.

Rikspolischef Anders Thornberg var, av en slump, på plats i Nacka ett par dagar efter skottdådet i Fisksätra i våras. Och när NVP träffade honom manade han till lugn. ”Det finns ingen risk för eskalerat våld i Fisksätra”, sa han då.

Det blev dock inte som rikspolischefen trodde. Kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Mats Gerdau, är mycket bekymrad över det som hänt.
– Det är en förfärlig utveckling i både Fisksätra och övriga regionen med kriminella ungdomsgäng. Nästan dagligen får vi rapporter om förnedringsrån, skottlossningar, knivskärningar och mord. Och nu har den också nått trygga Nacka. Den här brottsligheten är systemhotande, den förstör tilliten mellan människor och det öppna samhälle som jag står för, säger han.

I förra veckan hade han och Nackas stadsdirektör Lena Dahlstedt ett möte i stadshuset med Nackas lokapolisområdeschef Karin Berggren om situationen.
– Vi har en samsyn och ska samverka, kommenterar Karin Berggren när NVP träffar henne och några poliskollegor på bron mellan tågspåret och centrum.

I förra veckan beslutade Nackapolisen nämligen att lägga extra polisresurser i området. Både uniformerad och civilklädd polis kommer att finnas på plats ett tag framöver.
– Vi kommer att ha patrullerande poliser här i trygghetsskapande syfte, både dagar och kvällar. Det är viktigt att allmänheten får veta att vi är på plats, och att vi syns. De boende ska känna sig trygga, säger Karin Berggren och får medhåll från de patrullerande kollegorna, iförda självlysande gula västar.

De berättar för sin chef att många äldre kommit fram och uppskattat att polisen är på plats, men undrat om lokalpoliskontoret ska öppna igen.
– Men det kommer det inte att göra. Vi har ett annat sätt att arbeta nu, vi måste resursoptimera verksamheten och visa att vi kan skapa lokal närvaro utan att ha fast lokal i varje område, säger Karin Berggren och tillägger:
– Vi måste kunna göra insatser där det behövs, och vi är bara några minuter bort normalt. 

Mats Gerdau berättar att även kommunen stärker upp vid särskilda händelser som denna, med sociala och stödjande insatser.
– Vi har tidigare utökat vårt kommunala trygghetspaket med lokala trygghetsvärdar i Fisksätra, säger han.

Han trycker särskilt på att trygghetskameror borde sättas upp i Fisksätra, ”omedelbart”.
– Om polisen inte har råd så är jag beredd att öppna den kommunala plånboken så att kamerorna kan komma på plats så fort som möjligt. 

Även Mathias Danielsen, förvaltare på fastighetsbolaget Stena Fastigheter, uppger att det finns planer på mer kamerabevakning.
– På sikt kommer det att sättas upp kameror i och runt centrum, säger han.

Han säger även att Stena har fördubblat sin väktarbemanning i centrum på kvällarna.
– Vi kommer också att ha en tätare dialog med föreningarna och försöka fånga upp de ungdomar som hamnat snett i området. Detta är ett arbete som måste ske gemensamt med föreningarna i området, polisen, kommunen och andra aktörer, säger han.
Hur ser ni i Stena på våldsdåden?
– Vi ser väldigt allvarligt på det som har hänt, det är inte acceptabelt. Mycket är kopplat till grov kriminell verksamhet och det är aktörer som kommer utifrån som utför dessa dåd. Stena arbetar aktivt med relationsförvaltning som hela tiden har en tät dialog med våra hyresgäster. Vi har en dialoglounge öppen i centrum dit boende kan vända sig till oss för att ställa frågor, säger Mathias Danielsen.

Mats Gerdau säger att han känner en frustration över att inte kunna göra mer.
– Jag har inte har så många verktyg i verktygslådan. Det är staten som har musklerna och jag är väldigt kritisk till den handlingsförlamning som Stefan Löfven och regeringen visar. Nu måste vi sätta in alla resurser som behövs för att slå tillbaka mot våldet och inte minst strypa tillförseln av nya unga kriminella.
Nedlagd kommunal skola, utebliven simhall och flytt av Folkets hus — kan dessa kommunala beslut ha haft inverkan på läget i området?
– De kriminella nätverken finns i hela regionen och är väldigt rörliga. Skottlossningarna har inget att göra med att vi flyttat Folkets hus. Vi la ned skolan för att den var för dålig och nästa år öppnar välrenommerade Viktor Rydberg i nya fina lokaler, vi har antagit en detaljplan som gör att man kan bygga 400 lägenheter och i förra veckan invigdes konstgräsplanen. Dessutom har vi Sveriges mest generösa vuxenutbildning, som gör att alla kan utbilda sig för att få jobb.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x