Sport Publicerad 11:50, 14 augusti 2020

• Gustavsbergsbadets svaga ekonomi drabbar simsällskapet • "Kan innebära att klubben dör på sikt"

Osäkerhet kring öppettider och ekonomi på Gustavsbergsbadet drabbar Gustavsbergs simsällskap. Nu står de utan träningstidsavtal.
– Ett besked måste komma snabbt, annars riskerar verksamheten att upphöra helt, säger ordförande Lotta Wiker. 

Badet är öppet. Men ändå stängt. De unga simmarna i Gustavsbergs simsällskap, GSS, blev av med sitt sommarläger, och vet inte när nästa träning inne i simhallen blir av.

– Jag brukar träna tre gånger i veckan, nu blir det ingenting som det ser ut, säger 13-årige Lukas när NVP träffar honom, några av hans träningskompisar och ledare utanför badet.

Ledaren David Alvén förklarar läget:

– Vi har inget gällande avtal med badet längre, trots att vi har försökt få till det sedan i maj. Det finns ett förslag om att vi ska få använda badet, men med mindre än hälften av de tider vi tidigare haft känner vi att badet, bolaget och politiken tänker kortsiktigt. Det krävs ett politiskt beslut att skjuta till mer medel. Och utan avtal kan vi inte börja träna igen.

Söndagar har varit klubbens träningsdag, då de flesta av de 55 bantimmarna per vecka var förlagda.

– Försvinner söndagarna, som det nu ser ut, då försvinner simtiderna för våra yngre simmare. Och det innebär på sikt att klubben dör, säger Lotta Wiker.

Bakgrunden är att Gustavsbergsbadet har fått färre besökare under pandemin, samt att badet inte får ta in alla som kommer om besöksantalet når restriktionstaket. Bolaget har fått göra en rad åtgärder för att få balans i ekonomin, bland annat permitteringar av personal.

I somras stängdes badet helt, och när det öppnades igen fanns det inte plats för GSS dagläger, trycket från andra besökare var för stort. Klubben tycker att mer kommunala medel ska skjutas till, för att kommunen ska kunna uppfylla sina mål med vettig barn- och ungdomsidrott, eller låta klubben sköta hallen då den är stängd för andra.

– Vi står ju trots allt för en rätt betydande del av intäkterna med våra terminskort och bassänghyror. Och det är den enda simhallen där vi kan bedriva vår idrott, säger David Alvén.

Gustavsbergsbadets vd, Elisabeth Strömberg, överlåter all kommunikation till bolagets politiskt tillsatta ordförande Peter Brännström, KD. Han beklagar att åtgärderna drabbat simsällskapet, men menar att hans uppgift är att se till att bolaget sköter sin ekonomi.

– Det är pandemin som är boven, inte vi. Alla måste ta ansvar i det här läget. Gustavsbergsbadet är ett aktiebolag och utifrån de tillfälliga reglerna för att minska smittspridning är det omöjligt att nå intäktskraven, säger Peter Brännström.

Går det inte att äska mer medel av ägaren kommunen?
– Jo, men det är inte så enkelt och går inte så fort. De pengarna ska ju tas från någon annan verksamhet, och det här måste lösas snabbt.

Socialdemokraterna i Värmdö har reagerat i frågan, som debatterats en hel del på sociala medier i sommar:

– Vi har länge varit kritiska till att badet bedrivs som bolag. Barns och ungas fritidsverksamheter ska inte bli lidande på grund av badets ekonomiska situation. Kultur- och fritidsnämnden bör stå för kostnaden på samma sätt som med andra fritidsverksamheter, säger Julia Ekedahl-Lotoft, S, andre vice ordförande kultur- och fritidsnämnden.

180 medlemmar — mest unga

Gustavsbergs simsällskap har funnits sedan 2001, och har haft sin verksamhet förlagd till det kommunägda bolaget Gustavsbergsbadets simhall sedan 2006. 180 medlemmar, mest unga barn inom en breddverksamhet, simmar i hallen.

Jalmar Carlson
  • Jalmar Carlson

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x