Krönika Publicerad 10:04, 18 augusti 2020

• "Så länge barnen dagligen träffar vuxna som ser, lyssnar och förstår kan en skolgång bli precis lika bra i inhyrda paviljonger som i en fint renoverad villa", skriver NVP:s Hanna Bäckman.

Så hänger den åter där, Stig Lindbergs färgsprakande ”Mitt i cirkus” med elva fantasifulla figurer, på väggen utanför Ekedalsskolans matsal. Den berömde Gustavsbergskeramikern specialgjorde konstverket, i 41 delar, till skolan 1969. Men de senaste tio åren har delarna legat nedpackade, för att sedan restaureras. Och nu får en ny generation skolbarn bekanta sig med lokal kulturhistoria i matsalskön. Vi får hoppas att de uppskattar det; NVP:s fotograf Jenny Frejing gjorde det i alla fall inte när hon själv var Ekedalselev på 1980-talet.
”Jag tyckte att det var så fult”, avslöjar hon och tillägger snabbt:
”Men nu tycker jag att det är hur snyggt som helst!”

När jag och Jenny fick en rundvandring på den nyrenoverade skolan i förra veckan (läs artikeln här) såg vi, förutom ”Mitt i cirkus”, mycket som imponerade på våra vuxna jag. Pärlspont i klassrummen! Jättefina, specialdesignade skyltar vid alla dörrar! Väggar målade i dova pasteller!

Sen frågade vi några av eleverna, som under den två år långa renoveringen hållit till i paviljonger vid Munkmoraskolan, vad som var bäst med den nygamla skolan. Svaret: Att toaletterna äntligen är fräscha. Inget om någon pärlspont eller Stig Lindberg-figur. Så klart. Det viktigaste är det allra mest vardagsnära. 

Och det var en sak till som jag blev glad över när jag pratade med barnen: De blev så genuint glada över att få veta att deras klasslärare var på plats i skolan den dagen. För — korrigering av påståendet ovan — det viktigaste på en skola måste ändå vara att eleverna omges av trygga vuxna, att det finns åtminstone några stycken att ty sig till. 

Nu behövdes uppenbarligen den rejäla upprustningen på Ekedal, inte minst av arbetsmiljöskäl för både elever och personal. 
Men så länge barnen dagligen träffar vuxna som ser, lyssnar och förstår kan en skolgång bli precis lika bra i inhyrda paviljonger som i en fint renoverad villa anno 1903.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x