"Påhittiga arrangörer räddar kultursommaren"

Krönika Publicerad 07:50, 21 juli 2020

• NVP:s Hanna Bäckman ger applåder i förväg till Tina Ahlin och till gänget bakom Runmaröspelen

Minns ni när man kunde gå på konserter? Trängseln, förväntan, svettlukten, sorlet … Det börjar bli rätt så länge sedan nu. Allt är avblåst och framskjutet, sedan snart fem (!) månader tillbaka.

Under några personlighetsformande år kring millennieskiftet — jag fyllde 17 år 2000 — var konsertbesök något jag hängde upp tillvaron kring. Det var festivaler och Debaser, det var sparade biljetter och ej avklippta entréarmband från Hultsfred och Emmaboda.

Så är det inte längre, men det var bra trist att jag inte fick se Pet shop boys i Globen i juni och att det inte blev någon Trästocksfestival under årets besök i Skellefteå.

Under våren har initiativen från plötsligt arbetslösa musiker avlöst varandra. Vanligast har det varit med liveströmmade spelningar via nätet. Bättre än inget, antar jag, men ack så långt från den gemensamma och gemensamhetsskapande upplevelsen som en konsert i bästa fall är.

Otaliga musikuppträdanden har även gjorts vid äldreboenden. En som var tidig med en konsert för isolerade seniorer var Värmdömusikern Tina Ahlin. I början av april drog ihop sitt gäng med lokala musiker — Värmdö local heroes — och fick Gustavsgården att gunga i takt till ”I Roslagens famn” och ”Strövtåg i hembygden”.

Nu har samma Tina smitt nya coronasäkra konsertplaner. Skärgårdsturnén, som hon ligger bakom, ställs visserligen in — men ersätts av en spelning ombord på briggen Tre Kronor. Där ska den ligga för ankar utanför Sjöliden, och på däcket ska bland andra Ebbot Lundberg och Louise Hoffsten sjunga för en båtburen publik, utspridd i Torsbyfjärden, och för SVT:s inspelningsteam, som ska sända den ovanliga konserten i höst.

Och däckspelningen är inte det enda innovativa kulturevenemanget i Värmdö till veckan. Även ensemblen bakom Runmaröspelen har varit påhittig; de ska framföra föreställningen ”På vid gavel” genom hembygdsgårdens fönster.

Så går det att ställa om utan att ställa in. Applåder i förväg till båda arrangörerna! Själv ser jag fram emot Pet shop boys i Globen i juni 2021 …

Hanna Bäckman
  • Hanna Bäckman